måndag, 26 september, 2022

Rysk rapport: Biolabben i Ukraina drivs av Pentagon

Pentagon och amerikanska företag ligger bakom Ukrainas militära biolabb enligt Rysslands topputredare

Chefen för den ryska utredningskommittén, Alexander Bastrykin, uttalade under gårdagen att hans team gör framsteg i en brottsutredning av Ukrainas Pentagon-finansierade biovapenprogram.

– Analysen av de erhållna dokumenten gjorde det möjligt för oss att tydligt identifiera personerna som är involverade i den militära biologiska verksamheten i Ukraina, inklusive representanter för det amerikanska försvarsdepartementet och amerikanska företag med anknytning till det, sa Bastrykin.

Han tillade att USA hade spenderat motsvarande 2,2 miljarder kronor på utvecklingen av biologiska stridsmedel i Ukraina sedan 2005. Utredaren tillskriver finansieringen av biolabben till utländskt bistånd till Ukrainas försvars-, hälso- och jordbruksministerier har använts för att utrusta och uppgradera ett 30-tal hemliga forskningslabb i landet.

– Resultaten av nämnda forskning hade evakuerats till Kiev-kontrollerat territorium innan den speciella militäroperation inleddes” sa Bastrykin och tillade att hans utredningsteam skulle fortsätta att studera dokumenten i frågan.

Biologiska vapen strängt förbjudna sedan 1925

Redan i mars hävdade Moskva att man hittat bevis för att USA hade finansierat utvecklingen av biologiska vapen i Ukraina. Washington och Kiev förnekade detta påstående och anklagade istället Ryssland för att föra en internationell desinformationskampanj.

Ett flertal konventioner har undertecknats även efter Genevekonventionen 1925. Det senaste toppmötet om detta hölls så sent som 2019. Inte minst den amerikanska delegationen har understrukit att dessa vapen är ”vämjeliga för det mänskliga samvetetet” och att avvecklingen av dem är av stor betydelse för vår ”globala hälsosäkerhet”. Den senaste versionen av konventionen av biologiska stridsmedel kom 1975 och har underteckats av 180 länder.

Det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian har under konfliktens gång uppmanat USA att ”ge en fullständig redogörelse för sina biologiska militära aktiviteter hemma och utomlands och utsätta sig för multilateral verifiering.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar