Biovapen i Ukraina: Musk släpper in fredsaktivist på Twitter

Efter att signaturen @warclandestine för snart ett år sedan presenterade indicier för att USA bedriver utveckling av biologiska vapen i bland annat Ukraina blev han avstängd från Twitter och fick namn och adress avslöjade av ADL. Tack vare Elon Musks övertagande av Twitter är han nu tillbaka och presenterar information om liknande amerikansk verksamhet på Taiwan.

Efter Ukrainas självständighet från Sovjetunionen blev det nya landet varmt omhändertaget av USA, som har understött politiska rörelser och bedrivit militärstrategiskt viktiga verksamheter. Bland annat tog man över det nät av kemvapenlaboratorier som byggts upp under den tid som Ukraina var en del av Sovjetunionen.

Som de flesta andra länder har både Ryssland, USA och Kina skrivit under en FN-konvention mot kemiska vapen. Samtidigt anklagar samtliga tre länder varandra för att fortsätta bedriva forskning och produktion av biovapen, alltså smittsamma sjukdomar som är avsedda att spridas bland motståndarna i händelse av krig.

Ett i en serie Tweets som fick @WarClandestine bannad från Twitter under ett år.

När det gäller eventuella amerikanska biovapenlaboratorier i Ukraina är Victoria Nuland den person på amerikanska utrikesdepartementet som främst ansvarar för Ukraina. Som följd av @WarClandestine’s avslöjanden den 24 februari 2022, tvingades Nuland i kongressförhör erkänna att de före detta sovjetiska biovapenlaboratorierna idag drivs vidare under hennes och Pentagons överinseende. Finansieringen går över den amerikanska militärbudgeten – vilket framgår av amerikanska faktagranskande artiklar från exempelvis Politifact.

Förebygga infektionssjukdomar

Föga förvånande förklarar de amerikanska ansvariga att verksamheten i laboratorierna är defensiv. Och detta är vad massmedias ”fact-checkers” tar fasta på för att påstå @WarClandestine ljuger. Som en ytterligare finurlighet har Pentagon lagt laboratorierna under privata bolag som ägs av ukrainska affärsmän – därmed kan man skriva ”det finns inga amerikanskt militärdrivna laboratorier i Ukraina”. Men däremot finns det ”hälsolabb för att hjälpa till att upptäcka, förebygga och lindra infektionssjukdomar”.

Hur det kan finnas en så stor brist på laboratoriekapacitet för att ”upptäcka, förhindra och lindra infektionssjukdomar” i USA att militären är tvungen att ingripa och driva före detta sovjetiska biovapenanläggningar för den sakens skulll förklaras inte av Politifact.

Många inom etablissemanget upprörda

Den indiciekedja som presenterades av twittraren innehåller varken ny eller hemlig information utan är baserad på offentliga nyheter. Ändå är upprördheten stor i flera läger. Även brittiska faktagranskare kastar sig in i kontroversen men erkänner mellan raderna att allt som @WarClandestine påstått är sant.

Tidningen The Guardian skriver att ”Själva kärnan i historien är sann: Försvarsdepartementet finansierar biologisk forskning och laboratorier i Ukraina, och på andra håll i Europa och Kaukasus, för att övervaka framväxande infektionssjukdomar och för att hålla säkra anläggningar som inhyste ett sovjetiskt biovapenprogram.

Symbolerna för radioativa, kemiska och biologiska stridsmedel.

Det judiska förföljelsekontoret ADL i sin tur bryr sig inte om att gå in på frågan om huruvuda det som sagts varit sant eller inte – man räknar bara upp vilka som vidarebefordrat nyheten, i andemeningen att dessa personer, bland andra Tucker Carlson, är klandervärda, antisemitiska och ska motarbetas med alla medel.

När det gällde @WarClandestine själv tog ADL i med krafttag. Men forskade fram hans identitet och bostadsort, vilket man publicerade i hånfulla ordalag. Jacob Creech heter han tydligen och nyhetssajten Vice tog över stafettpinnen genom att ringa olika arbetsgivare på bostadsorten för att informera om Creech och hans påstådda antisemitiska inställning.

Varför ADL, vars uppgift är att företräda judiska intressen, rycker ut till försvar för hemlig tillverkningen av biologiska vapen är oklart. Det är svårt att tänka sig att ADL med säkerhet kan veta att inga biovapen utvecklas i laboratorierna, vilket är vad man tvärsäkert påstår. Och, om ADL på något märkligt sätt vet att inga biovapen utvecklas i någon av de 45 anläggningarna – varför denna ilska mot en person som är oroad för att detta kanske sker?

Varför biovapen i Ukraina?

Eftersom de aktuella laboratorierna tidigare tillhörde Sovjetunionen är det sannolikt att Ryssland har god kännedom om vad som pågår där – bedömare menar att den krigsmakt som vill bedriva biovapenforskning hellre skulle göra detta i hemlighet på sitt eget territorium, för att på det sättet undvika att trissa upp den potentiella fienden i en biovapen-kapprustning.

Förklaringen kan vara att utveckling av biovapen – så kallat ”gain-of-function” arbete – är förbjudet i USA. Skälet till att denna typ av forskning flyttades från USA till Wuhan i Kina, med välkänt resultat, ska enligt uppgift ha varit just amerikanska lagar.

Är biovapen en lösning på klimatkrisen?

Ett annat skäl kan vara att de personer som styr USA och Nato faktiskt vill ha en kapprustning även ifråga om biovapen. USA har som bekant sagt upp flera avtal med Ryssland om ömsesidig begränsning av olika typer av kärnvapenmissiler.

Viktiga makthavare i den finansiella eliten har i olika sammanhang uttryckt sin vilja att av miljöskäl decimera mänskligheten – varvid ett krig med biologiska stridsmedel, det vill säga spridandet av dödliga sjukdomar, kan vara en effektiv väg att reducera antalet människor på jorden.

Den amerikanska verksamheten på detta område, oavsett om den är en fortsättning på en tidigare sovjetisk verksamhet, ger inte Natos strategiska rivaler något annat val än att bedriva samma typ av upprustning. Detta framgår implicit av både ryska och kinesiska uttaanden, enligt NewsWeek och kinesiska enligt SCMP.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter