Birgit Nilssons karriär – en oavbruten succé

Birgit Nilsson är en i raden av världsberömda svenska sångartister. Kanske är hon den som har haft bredast repertoar och fått erkännande på flest platser i världen. Birgit Nilsson kunde allt, men satte främst sin prägel på Wagner-framställning under 1900-talet.

Barndom, tidig upptäckt och utbildning

Birgit Nilsson i Holland 1963.
Foto: Wikipedia/Harry Pot / Anefo

Birgit Nilsson föddes 1918 på en lantgård i Västra Karup, som ligger i västra Skåne. Som många stora artister hade hon en tidigt uppenbar talang som inte gick att undertrycka, och spelade leksakspiano som treåring utan instruktioner. Med tiden fick hon en orgel av sin far. Sjöng gjorde hon spontant utan speciell utbildning eller uppmuntran.

Som många andra stora sångartister upptäcktes hon också via körsång, och via Västra Karups kyrkokör fick hon kontakt med sångpedagogen Ragnar Blennow. Han rekommenderade henne att söka till Kungliga musikhögskolan, som då just var på väg att få detta namn. Hon blev antagen som den ena av två på KMH det året. Hennes utbildning skulle komma att vara från 1941 till 1946.

La Nilssons karriär

Hennes karriär var egentligen en oavbruten succé från hennes första roll som Agathe i ”Friskytten” på Operan 1946. Den första rollen lär dock ha varit fylld av svårigheter, som det kan vara för artister som inte har ”satt sitt varumärke”. Hon blev Operan trogen till 1959 och avslutade sin tid i Operans fasta ensemble i rollen som Brünnhilde i Wagners ”Valkyrian”. Det skulle följa många framträdanden som välkommen gästsångerska på Operan även efter detta.

Birgit Nilsson intervjuas Lennart Swahn 1964.
Foto: Wikipedia/John Kjellström

Rollen som Elsa i Wagners ”Lohengrin” i Bayreuth 1954, förde henne ut i världen och upp på de största operascenerna. Nu följde en serie av framträdanden i olika operaroller som få sångerskor kan efterlikna: 25 stora roller, alla utom tre först framförda i Stockholm. Isolde, Brünnhilde tre gånger om, sedan medverkan i Siegfried och Ragnarök (alla roller i Wagners katalog), stora roller i flera verk av  Richard Strauss och Puccini… listan av succéer blir för lång för att få plats.

Hon var under sin aktivaste tid helt enkelt den ledande och främsta Wagner-sopranen och hennes förmågor tog henne överallt i världen där det spelas opera: Operahuset i Sydney, Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Royal Opera House i London, Parisoperan, Teatro Colón i Argentina samt Chicago och Hamburg, bland många andra.

Som inspelningsartist hade hon full kontroll på vad som skulle spelas in, hur och när, på ett sätt som få andra artister ges möjlighet till – givetvis i kraft av sin auktoritet och ställning i musikvärlden.  

Hon gjorde sitt sista framträdande som artist 1982, som Elektra i Richard Strauss ”Elektra”, efter en karriär som varit både ärorikare och inte minst längre än alla andra motsvarande sopraners som man känner till.

Total kontroll på rösten

Birgit Nilsson 1981. Foto: Wikipedia/Bernard Gotfryd

Birgit Nilssons röst var känd för att vara storslagen, fast, klar och bärkraftig. Hon hade minutiös kontroll även på mindre musikaliska och tekniska detaljer. Rösten höll som sagt i runt 40 år under de högsta krav man kan tänka sig – såvitt känt en karriär under unikt lång tid bland jämförbara artister. Som skådespelerska kunde hon agera med såväl kraft och auktoritet som rik nyansering.

Birgit Nilsson till minne

Birgit Nilsson var en av de två eller tre personer som mest skapade fram intrycket av Sveriges världskända sångkonst. Hon dog år 2005 efter ett långt och rikt liv i sångkonstens tjänst, efter att ha skapat outplånliga intryck bland vänner av klassisk sång världen över. Hon är förevigad på våra 500-kronorssedlar, i sällskap av bland annat Ingmar Bergman, Evert Taube och Greta Garbo på andra sedlar. Och inte heller i det sällskapet är hon den ringaste.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter