Birgitte Bonnesen frikänns helt från brott

Swedbanks tidigare Vd, Birgitte Bonnesen, frikänns från anklagelserna om grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation och insiderbrott, enligt domen som kom idag.

Swedbanks tidigare Vd och koncernchef, Birgitte Bonnesen, har varit åtalad för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt insiderbrott.

De två första brotten ska ha utgjorts av att hon spridit vilseledande information till marknaden om vilka åtgärder som Swedbank kommer att vidta för att förhindra, bekämpa, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland.

Det är framförallt för aktieägare och myndigheter som viktig information har undanhållits.

Insiderbrottet handlar om att hon vid ett möte för representanter för de största aktieägarna i Swedbank AB ska ha röjt uppgifter som räknas som insiderinformation.

Idag 13:30 meddelades domen av Stockholms tingsrätt (B 84-22) och Bonnesen frias på samtliga åtalspunkter. Vad gäller anklagelserna om marknadsmanipulation anser tingsrätten att de uttalanden som Bonnesen gjort inte är att betrakta som vilseledande information och att åtalet ska lämnas utan bifall. Gällande insiderbrottet anser tingsrätten att hennes uttalanden varit alltför oprecisa för att kunna utgöra insiderbrott.

Hon erkänns ersättning av allmänna medel (skattepengar) för rättegångskostnader med 9 189 225 kr och 4585,28 euro.

Domen kan överklagas till och med den 15 februari 2023.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter