Globala banker tar ett nytt steg mot att skifta sitt maktcentrum från USA till Kina
Den internationella regleringsbanken, BIS, har just tillkännagivit ett Renminbi-baserat likviditetsavtal med Kinas centralbank. Denna likviditetspool skulle fungera som en stimulansbackstop för länder främst i Asien-Stillahavsområdet, och kommer främst att vara denominerad i Kinas valuta – renminbi, RMB. Tillkännagivandet kan verka ganska obetydligt för den tillfällige betraktaren; men ger ännu en tydlig indikation på Kinas tilltänkta roll i framtidens globala världsordning.
BIS har länge erbjudit likviditetsarrangemang denominerade i dollar, men att skapa liknande alternativ i kinesisk valuta är något nytt. Ökad likviditet var en nyckelkomponent som presenterades av BIS förra året i diskussioner om internationaliseringen av den kinesiska RMB, och nu implementeras den redan ett år efter att planerna lagts fram.
Avgörande tidpunkt
Det pågår för närvarande ett ekonomiskt krig mellan Ryssland och Nato-länderna, och Kina har visat sig vara Moskvas främsta allierade. Kinas RMB-kreditsystem och gränsöverskridande valutaväxlingssystem har visat sig tillräckligt för att hjälpa Ryssland att anpassa sig till livet utanför betalningsinfrastrukturen som SWIFT tillhandahöll. Kina ökar också kraftigt sina inköp av rysk olja och andra varor. Med andra ord, Kina tillsammans med andra nationer som Indien gör det möjligt för Ryssland att försörja sig utan tillgång till västerländska marknader.
Globalistiska finansenheter såsom Internationella Valutafonden, IMF, och Världshandelsorganisationen, WTO, har däremot inte gjort några försök att isolera Ryssland ekonomiskt. När Moskva fortsatt sitt krig mot Ukraina har IMF tydligt deklarerat att de inte kommer att avbryta Rysslands medlemskap från organisationen.
Därutöver är både IMF och BIS betydligt mer inställsamma mot Kina än något annat land. Vladimir Putin och Xi Jinping påstås av många bedömare vara globalismens fiender, men de behåller alltjämt sina relationer med de främsta globalisterna. Länder och ekonomiska allianser som G7 kan utkämpa ekonomiska eller militära krig, men globalisterna är alltid i bakgrunden och spelar båda sidor.
Kina och globalismen
Kina som statsbildning är ett perfekt exempel på ett land som ofta förknippas med ”opposition” mot globalism. Den kinesiska politbyrån är förvisso en fiende till USA:s roll i världspolitiken, men har samtidigt ett nära samarbete med IMF och BIS och har under lång tid förespråkat ett globalt valutasystem som kontrolleras av IMF. Denna finanspolitik har gjort att Kina blivit den senaste medlemmen i Special Drawing Rights, SDR.
Detta medlemskap kommer med många förpliktelser mot den globala finanssektorn, inklusive krav på Kina att emittera stora mängder Renminbi-baserad likviditet, mestadels genom skuldinstrument. Den kinesiska statsledningen har ansträngt sig för att möta globalistbankernas krav. År 2013, när det stod klart att Kina verkligen skulle söka inkludering i SDR, exploderade kinesiska skuldförbindelser. Det berodde i första hand på IMF:s krav, som Kina ivrigt försökte möta. Kina uppfyllde IMF:s skuldkrav 2015 och lades officiellt till SDR 2016.
Utvecklingen klargjorde ett par frågor i de internationella alternativmedierna när det gäller US-dollarns slutliga öde och den globala handelns framtid. För det första skulle dollarns andel av den globala handeln minska, vilket är vad som nu händer. Utvecklingen visade tydligt att Kina har för avsikt att hjälpa globala banker att avsluta dollarns ställning som reservvaluta, men ingen avsikt att frikoppla från den större agendan med ett monetärmekaniskt system som kontrolleras av globala banker.
BIS och IMF hjälper alltså gärna till att expandera Kinas globala marknadsandel, vilket tydligt indikerar att dessa globalistbanker har för avsikt att urholka dollarn, och kanske till och med vill se ett USA på randen till kollaps. Om slutmålet är en global korgvaluta som de kontrollerar, så är det helt vettigt. USA kan ha uttjänat sin huvudroll i globalisternas planer, men nu är de i vägen, så dollarn måste avlägsnas och den kinesiska centralbanken hjälper mer än gärna till.