Bisarra anklagelsen: fångutväxling var ”diskriminering”

Under söndagen släpptes den svenske diplomaten Johan Floderus och den svenske medborgaren Saeed Azizi, i utbyte mot den livstidsdömde Hamid Noury. Nu anklagas regeringen för ”diskriminering” i valet av fångutväxling.
Hamid Noury. Foto: Wikipedia/ Voice of America/ Public domain
Hamid Noury. Foto: Wikipedia/ Voice of America/ Public domain

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus satt fängslad i Iran sedan den 17 april 2022, anklagad för att spionera för Israel och med en överhängande risk att dömas till döden. I november 2023 greps iraniern Saeed Azizi, som har svenskt medborgarskap, när han besökte hemlandet.

Under lördagen, den 15 juni, nådde den svenska och iranska regeringen en överenskommelse om att Floderus och Azizi skulle lämnas ut till Sverige, i utbyte mot den livstidsdömde Hamid Noury. Noury dömdes för folkrättsbrott genom att ha varit delaktig i massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht 1988.

”Diskriminering” att inte få iranier utlämnad

Att just Floderus och Azizi ingick i utväxlingen har retat upp personer som har anhöriga som sitter fängslade i Iran. En av dessa är Vida Mehrannia, hustru till Ahmadreza Djalali, som fick svenskt medborgarskap 2018, efter att ha suttit fängslad sedan 2016. Han flyttade till Sverige 2009, men bodde i Italien i flera år innan han återvände till Sverige 2015 för att få uppehållstillstånd för både sig själv och sin familj.

Liksom Azizi och Floderus har Djalali en dödsdom hängandes över sig. Att regeringen inte såg till att han också utlämnades har kritiserats av Djalalis hustru, rapporterar bland annat Expressen. Hon anser att det är ”diskriminering” att man fick hem den etniskt svenske Floderus, som inte har några band till Iran, och inte Djalali, som vistats i Sverige under en kort period innan han återvände till sitt hemland.

– Min man har suttit fängslad längst. Under alla år har utrikesdepartementet sagt att Iran är besvärliga och att de inte har kunnat sluta några avtal med dem, men sen helt plötsligt lyckades de med det när det kom till Johan Floderus, säger hon till Expressen.

Hon nämner dock inget om Azizi, vilket kan tolkas som ett försök att antyda att ”diskrimineringen” skulle vara ”rasistisk”.

Alternativet: lämna kvar svenskar?

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige. Foto: Amnesty/ Axel Öberg
Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige. Foto: Amnesty/ Axel Öberg

I Sveriges Radios (SR) ”Godmorgon, världen” svarar statsminister Ulf Kristersson på anklagelserna:

– Jag har väldigt stor respekt för hennes besvikelse. Men jag förstår inte riktigt kritiken, för alternativet hade varit att lämna kvar de två svenskar som nu kunde komma hem.

En annan som är missnöjd med fångutväxlingen är Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson. Till SVT säger hon att regeringen borde ha ansträngt sig ännu mer för att få Djalali utlämnad, samt uttrycker missnöje över att Noury inte kommer behöva avtjäna sitt straff, eftersom han redan nu är en fri man i Iran.

– Här återstår en fråga till regeringen, hur kommer den nu att agera för att säkerställa att han också blir frisläppt? frågar Johansson.

”Plikt gentemot svenskarna”

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson anser att kritiken handlar om att den svenska regeringen, för ovanlighetens skull, prioriterade en svensk framför en icke-svensk.

Jag kan föreställa mig att det är en fruktansvärd situation för både Djalali och hans familj, men den svenska regeringen har framförallt en plikt gentemot svenskarna. Om en etnisk svensk sitter fängslad utomlands är det denne som Sverige ska prioritera. Att Amnesty går ut och klagar är inte så konstigt. De är ju öppna med att de är antivita och det sticker nog i ögonen att en svensk prioriterades framför en icke-svensk. Hade det varit tvärtom hade man nog varit betydligt tystare, säger Eriksson.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Floderus är tydligen EU tjänsteman och bor i Bryssel.

    Floderus har tydligen en pojkvän , men förhållandet är diskret så inte ens skvallriga flashback vet vem det är.

    Om en kille är gay är det ju om möjligt ännu olämpligare att åka till ett land som hänger homosexuella killar offentligt i lyftkranar.

    Alltsammans verkar jättekonstigt. 🤔

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter