Kryptovalutan bitcoin forsätter att imponera och är nu över 30 000 dollar, vilket är första gången sedan juni 2022.
Bitcoin är en kryptovaluta och kan enklast beskrivas som en digital form av pengar. Valutan skapades 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym). Sedan lanseringen har valutan tagit världen med storm och tusentals andra kryptovalutor har uppstått.
Huvudsyftet med bitcoin är att kunna göra betalningar över internet direkt mellan två användare utan en tredjepart. Bitcoin är decentraliserat vilket innebär att ingen centralbank eller regering kan styra över valutan, detta har gjort valutan extremt populär då allt fler människor inte litar på centralbankerna.
Inflationen gör krytovalutor intressanta
Bitcoin och flera andra kryptovalutor blir mer intressanta ju högre inflationen blir för vanliga valutor. Det finns nämligen bara 21 miljoner bitcoin vilket innebär att det inte kan finnas en inflation på samma sätt som det finns för centralbankernas valutor.
Vanliga valutor trycks det fler av hela tiden vilket gör att varje enskild enhet av en valuta minskar i samma takt som fler trycks. Just att centralbankerna inte kontrollerar bitcoin och kan trycka flera av den har gjort den väldigt populär.
Bitcoin noterades över 30.000 dollar
För första gången på nästan ett år är en bitcoin värd över 30 000 dollar. Senaste gången kryptovalutan handlades för så mycket var i juni 2022. Utöver bitcoin stiger även kryptovalutan ethereum som närmar sig 2000 dollar.

Enligt Mati Greenspan, vd på Quantum Economics, är händelsen viktig eftersom noteringen innebär att kryptovalutan återhämtat sig från förra årets negativa händelser, exempelvis kraschen av kryptobörsen FTX, kollapsen av Terra USD och hedgefonden Three Arrows Capital.
– Det betyder i princip att priset har återhämtat sig helt från Celsius, FTX och USA:s skärpta regulatoriska nedslag, säger Greenspan till Bloomberg.
Flera hävdade efter kraschen av FTX att kryptovalutor var osäkra, farliga och bedrägliga och att kraschen av FTX var dödsstöten för kryptovalutor. Andra menade att kraschen var ett medvetet drag av finanseliten för att sänka förtroendet för kryptovalutor eftersom de hotade deras tidigare absoluta makt i finansvärlden.