onsdag, 28 september, 2022

Bitcoin och kryptoinvesteringar förbjuds av Ukrainas centralbank

Begränsar kryptohandel i ett försök att bromsa kapitalutflöden

Den ukrainska centralbanken, NBU, förbjuder nu medborgare att köpa bitcoin med den nationella fiatvalutan, hryvnian (UAH), eftersom den försöker stävja kapitalutflöden enligt de rådande krigslagarna. Enligt de nya reglerna begränsar NBU också mängden kryptovaluta som ukrainska medborgare kan köpa med utländsk valuta – motsvarande cirka 3 390 dollar per månad.

De nya direktiven som införts av NBU täcker en mängd tillgångsköp och ”kvasikontanta-transaktioner”, inklusive påfyllning av elektroniska plånböcker, mäklarkonton eller valutakonton och betalning av resecheckar.

”De relevanta förändringarna kommer att bidra till att förbättra valutamarknaden, vilket är en nödvändig förutsättning för att lätta på restriktionerna i framtiden, samt minska trycket på Ukrainas internationella reserver”, sa banken i ett uttalande på torsdagen.

Tidigare denna månad uppskattade Världsbanken att Ukrainas BNP förväntas kollapsa med 45 % i år, vilket motiverar finanssektorn att vilja behålla kapital inom landet. NBU är dessutom inte den första institutionen i Ukraina som förbjuder köp av bitcoin. PirvatBank, landets ledande marknadsbank, stoppade sina kunder från att köpa bitcoin med hyrvnia redan i mars.

Samtidigt innebär de nya kryptobegränsningarna att insamlingar och donationer genom digitala tokens försvåras avsevärt. Ukrainska aktörer har samlat in flera miljoner genom donationer av kryptovaluta från privatpersoner som har stöttat dess krigsinsats, och samlat in nästan 67 miljoner dollar av ett mål på 200 miljoner dollar som sattes i mars.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en en digital valuta vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig bitcoin på kryptografi och använder sig av en distribuerad databas utspridd över de noder som utgör P2P-nätverket för att journalföra transaktioner.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar