Bitcoin och kryptovalutor – varthän 2023?

Frihetsnytt sammanställer experternas synpunkter på framtiden för decenniets kanske viktigaste frihetsrörelse.

1. Standard Chartered Bank

Banken Standard Chartered skriver i en analys att bitcoin kan falla till så lite som 5.000 dollar under året.
Fler och fler kryptobolag och börser har drabbats av låg likviditet, vilket kan leda till fler konkurser och en kollaps i förtroendet inom digitala tillgångar, skriver bankens Eric Robertson enligt Dagens Industri.

2. Tim Draper

Samma tidning för fram finansprofilen Tim Draper, som var tidig investerare i Skype och Tesla. Denne står fast vid sin tidigare prognos om att bitcoin snart blir värt 250.000 dollar. Men Drapers besynnerliga faktamässiga underbyggnad har fått bedömare att höja på ögonbrynen. Draper menar att det är kvinnliga kryptoinvesterare som denna gång ska lyfta marknaden.
Eftersom kvinnor står för 80 procent av köpkraften inom detaljhandeln, men bara 1 av 7 bitcoinplånböcker, är min tro att det här är en damm som är på väg att brista.

Tim Draper, skärmdump YouTube.

Eftersom kvinnor är lika underrepresenterade som investerare i vanliga aktier, och i synnerhet i småbolag och högriskaktier, är det svårt att se varför kvinnor plötsligt skulle ta ledningen som investerare i kryptovalutor. Sajten Mass Challenge räknar upp faktorer som gör kvinnor underrepresenterade inom näringslivet – bland annat anger sajten att amerikanska uppstarts-investerare räknar med att bolag med kvinnlig ledning i genomsnitt innebär större risk och mindre potential för investeraren, än bolag som grundas och drivs av män.

3. Mark Moss

Följderna av den nyligen kollapsade kryptobörsen FTX Global står i centrum för de flesta bedömares åsikter om den framtida kryptomarknaden. 2022 års störste kryptobedragare, med Samuel Bankman-Fried, har skadat förtroendet för alla kryptovalutor samtidigt som han berikat sig själv plus mäktiga politiker och andra bundsförvanter. Frihetsnytt rapporterade.

Mark Moss, skärmdump YouTube

Den allvarligaste effekten av Bankman-härvan torde emellertid vara en helt annan. Både Bankman-Fried själv och hans bekantskapskrets bland makthavare i det demokratiska partiet, bland andra ordföranden för finansinspektionen SEC, Gary Gensler, har under åratal bearbetat politiker och myndigheter för att skynda på en hårdare reglering av de nya valutorna. Den respekterade bedömaren Mark Moss är till och med av åsikten att mäktiga män som stod bakom Bankman-Fried hade som plan att den unge knoddens kryptobörs skulle gå i konkurs – för att sedan använda händelsen för att driva igenom sin regleringsagenda.

Mark Moss poängterar att den lagstiftning som finns är fullgod som den är – men att myndigheterna avsiktligt förhållit sig passiva inför en uppsjö av emissioner av suspekta digitala ”tillgångar”. Detta trots att så gott som alla dessa tillgångar faller under lagen som reglerar investeringsverksamhet – en lag som funnits sedan 1930-talet.

Mark Moss påpekar dessutom att det är av stor vikt att skilja mellan bitcoin och övriga kryptovalutor. Bitcoin går inte att reglera som värdepapper eftersom det inte uppfyller Howey-testet. De flesta övriga kryptovalutor uppfyller emellertid dessa villkor och borde därför ha fallit under värdepappersreglering, det vill säga blivit olagliga, för länge sedan. Det är för övrigt bedrägerier via de många småvalutorna som har utlöst de senaste årens skandaler.

Genom att studera rekommendationerna från FATF får man en tydlig bild av den finansiella elitens verkliga avsikter när det gäller kryptovalutor. Den ”risk-baserade självreglering” som FATF specificerar syftar inte till att utrota handeln med kryptovalutor utan istället till att få in bitcoinhandeln i börser som kontrolleras av den traditionella bankvärlden. Övriga oreglerade kryptovalutor och den del av de bitcoin vars ägare vägrar underkasta sig kontroll och beskattning kommer att kriminaliseras.

4. Edward Snowden

Vid en konferens för en dryg månad sedan förklarade den berömde frihetsmannen Edward Snowden från sin exil i Ryssland att huvudriktningen i dagens utveckling är allt annat än frihetlig. Eftersom de internationella myndigheterna med FATFA i spetsen kräver att alla börser ska kartlägga inte bara identiteten på alla sina kunder, utan även kontrollera varthän och från vem som kryptovalutor skickas, kommer de valutor som hamnar på någon av de licensierade handelsplatserna inte att skilja sig mycket ifrån den finansiella elitens önskevaluta CBDC, Central bank digital currency.

Edward Snowden, visselblåsare och säkerhetsexpert i rysk exil

FATFA visar sina kort genom att man i sina rekommendationer öppnar för de licensierade handelsplatserna att utbyta detaljerade kunddata med varandra. Men även för att godtyckligt vägra utbyta sådana data med vissa handelsplatser, trots att dessa är licensierade. Myndigheten ger med detta storbankerna, som redan har all nödvändig kunddata och kommer att dela denna med sina allierade handelsplatser, en stor konkurrensfördel mot andra handelsplatser – oavsett om dessa också är licensierade. Det mesta av bitcoin och Ethereum kommer således att hamna under bankvärldens och därmed statens kontroll – medan alla som vill använda bitcoin på det sätt som det från början var tänkt kommer att tvingas under jorden. Detta anser Snowden vara helt i motsats till andan med bitcoin.

Vitalik Buterin, styresman över Ethereum

Ethereum och Bitcoin

Bitcoin är till sin tekniska uppbyggnad helt ”trustless” alltså helt oberoende av människors eventuella felsteg och korruption. Därför borde bitcoin med den logiken i princip inte drabbas av trovärdighetsförlust på grund av skandaler bland andra kryptovalutor, som inte är ”trustless”. Det är nämligen dessa som regelbundet drabbas av tekniska falissemang och finansiella trick som lurar investerarna på deras pengar. I princip borde en förtroendeförlust för ”shitcoins” leda till ökad – efterfrågan på bitcoin. Men sådan är inte den värld vi lever i.

Allt som uppfanns efter bitcoin har en utgivare – som tjänar stora pengar på att hans kryptovaluta används. Detta gör att det flödar marknadsförings- och PR-pengar över de valutor som faktiskt är sämst, medan bitcoin, som inte har någon bakomliggande utgivare, saknar PR-budget.

När det stora regleringsnedslaget kommer torde detta slå hårt mot den näst största krytovalutan, Ethereum, som med 153 miljarder dollar har nästan halva kapitaliseringen av bitcoin. Ethereum, som flera gånger har reviderat sin bakomliggande teknik, kommer i sin nästa version att basera sig på ”proof-of-stake” istället för som nu ”proof-of-work”. Därmed kommer Ethereum att uppfylla lagens krav för att bli klassad som ett värdepapper – vilket i sin tur torde utmynna i förbud. Som alltid vet man emellertid intet om vad som ska hända eftersom myndigheter ibland inte följer lagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter