El Salvadors unge president blev först världsberömd 2021 när han införde bitcoin som en officiell valuta i landet – redan då tjurade massmedierna. Nu har han låst in landets 64 000 gängkriminella. Landet går därför en plågsam tid till mötes, i alla fall enligt brittisk press.
Nayib Bukele, född 1981, har en kristen palestinsk bakgrund. Han var borgmästare i huvudstaden San Salvador men blev ändå utesluten ur sitt parti, det socialdemokratiska FMLN. Skälet var att han rasat mot partiledaren och återställt ett par politiskt ändrade gatunamn i huvudstaden. Därför bildade han ett eget parti vid namn Nya Ideer. Och inom ett par år, 2019, blev han vald till landets president.

Bitcoinpresident i blåsväder
Den unge presidenten avfärdades till en början som ”populist”. Snart visade det sig att han tänkte gå längre i sin populism än hans belackare hade fruktat. 2021 införde han, till de internationella finanskretsarnas förskräckelse, bitcoin som en andra officiell valuta i landet.
Straffet blev skurar av negativ publicitet samt att IMF, internationella valutafonden, drog sig ur samtal om statslån. Domedagsprofetiorna stod som spön i backen och det blev inte bättre av att bitcoin gick ner 40 procent i värde dagen efter att beslutet hade trätt i kraft. Rotschildägda Economist gick i spetsen och vårt eget politikerstyrda SVT gjorde vad man kunde för att ge sken av att Bukele hade folket emot sig. I Economists fall verkade målet vara att avskräcka företag från att investera i El Salvador – landet hade nämligen en ”galen” president.
Lag och ordning på dagordningen
Frihetsnytt rapporterade för ett halvår sedan hur Bukele släppte både polis och militär på de yrkesförbrytare som under de tidigare borgerliga och socialistiska regeringarna haft en härlig tid med stor tillväxt i sin verksamhet. I augusti 2022 hade man tagit 50 000 yrkeskriminella i förvar – häromdagen kom man upp i 65 000.
Det hela började 2020 med att parlamentet röstade igenom nya lagar. Liksom vår egen Annie Lööf mycket riktigt förklarat är det olagligt att vara kriminell – frågan är bara hur olagligt. I El Salvador blev kriminalitet nu olagligt på riktigt:
- gängledare ska sitta i minst 45 år, istället för som tidigare 6 år
- gängmedlemmar ska sitta i minst 20 år, istället för som tidigare 3 år
- straffmyndighetsåldern ska vara 12 år istället för 16 år
Financial Times berättar dessutom att de inlåsta banditerna har fått sina måltidsransoner reducerade till två mål mat om dagen, och då bara nationalrätten bönor och tortilla. I ett uttalande, som det brittiska elitbladet fann upprörande, kommenterade president Bukele tortillafrågan med att han inte tänker ta några pengar från exempelvis skolornas budget för att variera menyn åt ”dessa terrorister”.
Den film som nyligen visades på El Salvadors statstelevision gav inte heller intrycket att de intagnas trivsel står högst på dagordningen i landets nya jättefängelse.

Media beklagar presidentens popularitet
Infångandet av banditer inleddes 2021 och drevs på med så friska tag att det blev kaotiskt. Det var ofta svårt för anhöriga att få reda på vart en häktad person hade tagit vägen. Och enligt medierna greps en och annan oskyldig, vilket rimligtvis stämmer eftersom polisen i gangstersammanhang måste använda sig av anonyma angivare.
Antalet som avlidit i fängsligt förvar, (enligt Guardian cirka 100 och enligt andra medier några dussin), ter sig emellertid inte särskilt högt med hänsyn till den tid som gått och det stora antalet fångar. Det sista året som de kriminella gängen sprang lösa, 2021, mördade de själva drygt 1 000 personer årligen – enligt siffor från Reuters.
Medierna förkrossade
Utländska tidningar är emellertid förkrossade över det som hänt – men även en inhemsk tidning stämmer in i kattmusiken: El Faro, som brittiska Guardian kallar ”a trailblazing news outlet” berättar att presidentens seger över gängen är en stor tragedi. Detta eftersom Bukele nu blivit ännu populärare än han var innan och troligen lär sitta kvar vid makten ett bra tag. Vad det är för fel med detta förblir oklart – men det innebär givetvis att andra politiker får vänta längre på sina platser vid köttgrytorna.
– Framgångssagan är inte gängens nederlag. Det är hans beständighet vid makten. Det fungerar fantastiskt för honom, säger tidningens expert José Miguel Cruz, som tjänstgör som ”salvadoriansk gängexpert” på det hittills okända ”Florida International University”.
På hemmaplan i El Salvador erkänner de brittiska journalisterna att tongångarna är helt annorlunda. Reportrarna kunde vid en rundresa i landet inte hitta en enda person att intervjua som inte jublade över presidentens åtgärder.
Ekonomin äntligen på fötter
Som redan nämnts ovan ledde införandet av bitcoin till ett intensivt ringande i den internationella finanspressens varningsklockor. Detta i sin tur ledde till att landets statsobligationer gick ner i pris, eftersom mediatroende fondförvaltare sålde vad de hade av El Salvadors statspapper.
Nu visar det sig att den ”auktoritäre” presidenten har skött även El Salvadors statsekonomi med den äran. Och då kryper obligationspriserna uppåt igen – vilket givit ordentliga vinster för de som köpte de obligationer som såldes billigt 2021. Nyhetsbyrån Bloomberg hade nyligen rubriken ”Bitcoinälskande president besegrade Wall Street”.
Enligt nyhetsbyrån har Nayib Bukele njutit av sin roll som krigare mot etablissemanget. ”Han sparkade domare, gick ur en regional anti-korruptionspakt, avvisade internationella valutafonden och antog bitcoin som lagligt betalningsmedel. Hela tiden verkade han helt likgiltig inför vad utländska investerare tyckte om honom.”
Och nu visar det sig vad investerarna tycker om honom: De älskar honom. Salvadoranska statspapper är de mest populära på tillväxtmarknaderna i år, efter Libanons. Avkastningen på ett år har varit 19 procent, jämfört med ett genomsnitt på 2,3 procent för andra utvecklingsländer, allt enligt Bloomberg.
Det är bara att önska Nayib lycka till !!