Bitcoinpriset börjar röra på sig – expertisen pekar på Kina

När priset på en valuta eller en kryptovaluta legat och lurat i ett trångt prisspann under en längre tid vill priset alltid ”bryta ut” – uppåt eller nedåt. När priset väl börjat röra på sig fylls nyhetsbreven av logiska skäl till utbrytningen, oavsett åt vilket håll det gick. När bitcoin nu börjar rycka uppåt säger experterna att det beror på Kina – om det senare skulle gå nedåt beror det på USA.

Mer än någon annan marknad behöver kryptomarknaden den friska vinden av en het berättelse. Nyhetsbrevet Bloomberg Crypto har redan bestämt sig vad skälet är bakom de senaste dagarnas uppgång: Sam Bankman-Frieds debacle i USA är redan bortglömt och Federal Reserves måttliga räntehöjningar har hjälpt till att få upp mungiporna. Men detta var ju flera dagar sedan. Nu, skriver Bloombergs Muyao Shen, gäller att ”rastlösa köpare av alternativpengar jagar nästa berättelse. Några vänder sig, oväntat, mot Kina – där kryptovalutor förbjöds för mer än ett år sedan.

De stora folkliga protesterna mot regeringens ändlösa covidcirkus var som bekant oväntat framgångsrika. Till och med landets legendariska kommunistparti har visat att ett partie inte är sämre än att det kan ändra sig. Efter tre års covidterror beslutade man sig plötsligt för att avskaffa begränsningarna. President Xi Jinping tog också andra marknadsvänliga steg som att lätta på restriktionerna mot teknikjättar och stärka fastighetssektorn. (Vad gäller den sistnämnda åtgärden har SwebbTV:s Magnus Stenlund gjort intressanta reflexioner i en intervju som publicerades på Frihetsnytt igår).

Positiva signaler för krypto?

Bloomberg Crypto menar att Xi Jinpings olika åtgärder kan signalera att kryptopolicyn också är på väg att liberaliseras. Man pekar på att Hongkong under de senaste månaderna skapat ett nav för ”virtuella tillgångar”, allt under Pekings vaksamma blickar.

Drömmar om en kinesisk återöppning även för kryptovalutor är förmodligen ingenting mer än hoppets triumf över förnuftet. Bedömare konstaterar att nyhetsbreven alltid tidigare har lyckats med sitt arbete att hitta fantasifulla anledningar till att valutakurser rör sig i olika riktningar – och att man säkert även denna gång kommer att hitta flera bra skäl till att bitcoinkursen går upp – om uppgången fortsätter.

SEC:s ordförande och kryptoinvesterarnas skräck Gary Gensler, foto Wikipedia. Obekräftade uppgifter säger att Gensler har starka familjeband till storbedragaren Sam Bankman-Fried och/eller hans älskarinna Caroline Ellison, något som förnekas av faktakollare med insikt i Washington-elitens sexualliv.

Om kursen istället skulle bestämma sig för att vända nedåt har Bloomberg Crypto redan förklaringen till detta i beredskap: Nämligen att den korrumperade amerikanska finansinspektionen SEC, under ledning av Gary Gensler, har lämnat in en stämning mot Gemini, en av de amerikanska kryptobörserna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter