lördag, 1 oktober, 2022

BlackRocks stjärnförvaltare blir till totalflopp efter rekordförluster

Det världsledande fondförvaltningsbolaget BlackRock Inc står med miljardförlust i dess mest framgångsrika hedgefond

Framtiden ser inte ljus ut för det världsledande fondförvaltningsbolaget BlackRock:s toppnamn Alister Hibbert. Han var fram tills nyligen hyllad som en av den internationella finanssektorns stora stjärnskott. Men under våren har han istället blivit en flopp när hans hedgefond drabbats för sina värsta förluster någonsin mitt i en kraftig nedgång på aktiemarknaden.

Hibberts hedgefond, BlackRock Strategic Equity Hedge Fund, har fallit med 13 procent i år till och med april. Det överstiger den värsta årliga nedgången på 11 procent. Omsvängningen ger enligt bedömare en tydlig indikation på att den globala finansmarknaden är på nedgång när den skyhöga inflationen tvingar centralbankerna att avsluta kvantitativa lättnader och höja räntorna. Det har lett till en försäljning på marknader med tillväxtaktier, särskilt inom teknologisektorn, som i sin tur orsakar ett större bakslag för aktiefokuserade hedgefonder.

Hibbert startade hedgefonden år 2011, med motsvarande 130 miljoner kronor i investeringskapital, men lyckades förvandlade den till en av de största hedgefonderna inom bolaget och genererade en årlig avkastning på nästan 17 % fram till förra året. Fonden hade cirka 90 miljarder kronor i tillgångar den 31 december 2021.

Hibbert har drivit sin hedgefond med en lutning mot tillväxtaktier och ägt aktier som Microsoft och Mastercard. Han flaggade för sina försiktiga utsikter tidigare i år och berättade för kunderna att den starkaste fasen av ekonomisk återhämtning, kännetecknad av skyhöga vinster och cykliska resultat, nu var över.

Värdet på BlackRock Inc. har fallit 34 procent i år

Det totala värdet på BlackRock Inc. har fallit omkring 34 procent i år. I ett brev till investerare i mars uttryckte förvaltningsbolagets VD Larry Fink sin besvikelse över aktiens utveckling och hänvisade till ”utmanande marknader” för nedgången.

Hibbert har länge varit en av de bäst betalda risktagarna som arbetar för BlackRock. Strategin bakom hans hedgefond har sedan starten år 2011 blivit nyckeln till BlackRocks expansion till att befästa rollen som världens största kapitalförvaltare. Det har även stärkt förvaltningsbolagens praxis att bedriva aktiv förvaltning genom ägardirektiv, drivet av prestationsarvoden från bolaget som bland annat gjort att Hibbert tjänar en niosiffrig summa, mer än tre gånger så stor som sin chef Larry Finks utbetalning på motsvarande 300 miljoner kronor 2020.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:05:00

Nyhetssändning 5 augusti