Blågula Korset behöver din hjälp för att hjälpa utsatta svenskar

Denna artikel är en betald annons
De höga kostnader som drabbat Sverige slår hårdast mot de utsatta. Att utsatta svenskar dessutom lämnas åt sitt öde, eller till och med motarbetade av de myndigheter som utåt sett existerar för att hjälpa dem, blir mer och mer uppenbart. Detta är något som Blågula Korset motverkar.

Frivilliga hjälparbetare med insyn i utsattas situation vittnar om en helt ohållbar situation, där fler och fler utsatta regelbundet till och med tar sina liv i förtvivlan över sin ohållbara situation. Det är verkligen sorgligt hur Sverige som för bara några årtionden sedan faktiskt hade ett fungerande skyddssystem, nu har prioriterat andra länders invånare i den utsträckningen så att endast ytterst begränsade bidragsbelopp numera finns kvar att slåss om för de utsatta svenskar som blir fler och fler.

Några eldsjälar som försöker göra något åt situationen är Blågula Korset. Se här senaste nytt från ordförande Eva Donell:

Eva Donell. Foto: Blågula Korset
Eva Donell. Foto: Blågula Korset

Blågula Korset är en relativt nystartat och liten välgörenhetsorganisation, som ändå har som ambition att göra stora insatser i det lilla med de ytterst begränsade medel vi har tack vare våra generösa bidragsgivare och eldsjälar till volontärer. 

Vår verksamhet går ut på att hjälpa utsatta svenskar, oavsett ålder och oavsett om man drabbats av sjukdom, brott, övergrepp, strukturell hemlöshet (som ofta drabbar egenföretagare), eller strukturell arbetslöshet på grund av åldersdiskriminering. Kort sagt, vi arbetar för att lindra mänskligt lidande och öka den sociala tryggheten, och strävar efter ett samhälle som bygger på kärlek och respekt för individen där alla i Sverige kan känna sig trygga och må bra.

Blågula Korset hjälper utsatta svenskar

Foto: Blågula Korset
Foto: Blågula Korset

Blågula Korset har identifierat följande grupper som hjälp-mottagare:

Hemlösa. Idag är vi vana att se hemlösa tiggande romer – men visste du att 33 250 svenskar lever utan tak över huvudet? Vi erbjuder mat, värme, vård- och hygien-möjligheter till hemlösa samt bjuder in till sociala träffar.

Utsatta äldre. Visste du att 328 000 äldre svenskar lever under EU:s fattigdomsgräns? Vi samordnar praktisk hjälp i vardagen, erbjuder möjlighet att få mat och andra förnödenheter samt hjälper till att förebygga avhysning från bostaden.

Fattiga barnfamiljer. Idag lever 1 av 6 svenska barnfamiljer under EU’s fattigdomsgräns! Här kan Blågula Korset ge goda råd och stöd med mat och andra förnödenheter.

Brottsoffer. Visste du att endast 5 av 100 våldtäkter leder till fällande dom? Vi finns där för att erbjuda stöd och omsorg till de som lider av trauman från brott som du har blivit utsatt för. Vi erbjuder samtalsstöd via telefon.

Samtliga ovan kategorier kan anses som de allra svagaste grupperna i vårt samhälle som oftast inte kan tala för sig själva, vilket i sig gör dessa grupper extra utsatta och i behov av hjälp och stöd.

Blågula korsets aktiviteter

Varje söndag kväll ordnar vi ett digitalt möte för våra volontärer runtom i Sverige. Dessa digitala möten brukar vara otroligt uppskattade för att både ge råd och dåd samt utbyta erfarenheter.

Förra sommaren ordnades en insamlingsgala i Stockholm och där cirka 50 volontärer ställde upp helt ideellt.

Blågula Korset ställer också regelbundet upp med frivilliga volontärer vid olika kulturella evenemang såsom Nyköpings Rockfestival samt den Svenska Bok- & Mediemässan i Stockholm mot att föreningen fick ett bidrag till sin verksamhet. Det finns med andra ord ett fantastiskt fint engagemang från alla volontärer, vilket vi är oerhört tacksamma för. Vår verksamhet skulle inte kunna bedrivas utan dessa eldsjälar.

Foto: Blågula Korset
Foto: Blågula Korset

Löpande behandlas inkomna ansökningar om husrum samt bidrag till mat, hyra och andra utgifter. En av dessa utsatta handlade om en kvinna med skyddad identitet som behövde byta boende, och som vi lyckades hitta ett delat boende i ett hus med en stor trädgård, så att hon och hennes hund kan njuta av både trädgården och trevligt sällskap – istället för att sitta isolerad i en lägenhet i ett område med stora sociala problem.

Och nu senast hjälpte vi en hemlös man med en hund med matbidrag, men även en fast bostad och ett arbete är förhoppningsvis snart på gång med fint bidrag från värdefulla volontärer och samarbete med andra lokala hjälparbetare.

Blågula Korset har inget vinstintresse

Det som är nyskapande med Blågula Korset är att det drivs av eldsjälar som vill hjälpa till på riktigt, och ta tag i de strukturella grundproblemen – inte bara de ytliga symtomen. 

Vår ideella förening har inget vinstintresse, till skillnad mot de etablerade, som driver sin verksamhet som en företagsverksamhet med anställda och ofta en mycket högt avlönad ledning. Vid ett tillfälle hade jag exempelvis tre hemlösa boendes hemma i min lägenhet.

Jag skulle uppskatta att vi sedan vår verksamhet startade har ordnat sovplats för hemlösa under ca 700 (!) nätter.

Vill du också engagera dig som volontär? Hör av dig till mig!

Mvh
Eva Donell
eva.donell@gmail.com
Ordförande Blågula Korset

Denna artikel är en betald annons
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Man kan också googla på blågula korset och får upp en hemsida med ett konto i SHB och ett bankgironummer.
    swish fanns nog också ….men känns lite mer osäkert …om banken plötsligt får för sig att mottagaren skall redogöra för beloppen…blir det problem.

    tja…jag skulle undvika swish.

    Eva gör ett fantastiskt arbete.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter