Ett land i kris går till val idag
Turen har kommit till Bosnien att hålla val, både nationellt och lokalt. Valkampanjen har varit smutsig och stått mellan serbiska separatister, kroatiska nationalister och bosniakiska reformister. Detta mitt under den värsta politiska kris som landet upplevt sedan 90-talet.
Bosnien har under hela sin existens som nation utgjort en blandning av etniska grupper, bestående av kristna serber och kroater, samt muslimska bosniaker. Såren från de blodiga krigen på 90-talet har aldrig läkt och rivs nu upp på nytt när landet går till val under söndagen.
Smutsig och hatisk valkampanj
Reuters har gått igenom den pågående valkampanjen, som beskrivs som ”oerhört smutsig”, där partierna ägnat mer tid åt att smutskasta varandra, snarare än att presentera konkreta lösningar på landets problem.
Landet utgörs av två autonoma regioner: den serbiskdominerade Serbiska republiken; samt den bosniska federationen som består av bosniaker och kroater, vilken är uppdelad i 10 kantoner.
Serberna och kroaterna beskrivs som mer låsta i nationalistiska partier, medan den bosniakiska majoritetsbefolkningen är mer politiskt blandad.
Euronews rapporterar även att kandidaterna måste identifiera sig med en av dessa tre etniska grupper för att få kandidera, vilket resulterat i hård kritik från Europadomstolen, då inte etniskt medvetna judar och romer tillåts att kandidera.
Kandidaterna
Posten som president över federationen kan gå till Bakir Izetbegović från Partiet för Demokratisk Aktion eller anti-nationalisten Denis Bećirović från Socialdemokratiska partiet.
Samtidigt är inte valresultatet givet i den serbiska delrepubliken. Den proryske separatistledaren Milorad Dodik tävlar med oppositionsledaren Jelena Trivic om presidentposten i Serbiska republiken.
I det kroatiska lägret pågår även en kamp mellan den ”moderate” Željko Komšić och nationalistledaren Borjana Krišto, från den nationalistiska alliansen Kroatiska Demokratiska Unionen.
Den värsta politiska krisen sedan krigen på 90-talet
De etniska konflikterna kommer med all sannolikhet att resultera i en omfattande politisk kris i hela landet.
De bosniska kroaterna förväntas blockera en regeringsbildning om Komsic vinner posten som kroatisk representant, då dessa anser att hans seger hänger på bosniakiska röster och han därför inte är en legitim representant för kroaterna. Ledarskapet i den Serbiska republiken kommer att fortsätta driva på en separatistisk politik.