Mellan 50-100 barn under 18 år drabbas årligen av stroke i Sverige, en av dem är den nu 13-åriga Vilma som fick en stroke när hon var sju år och blev delvis förlamad. Nu är hon fjärde bästa i världen i parakonståkning.
Det är inte bara den alpina stjärnan Ebba Årsjö som visat världen hur man överkommer handikappande hinder, vilket Frihetsnytt tidigare har rapporterat om. Nu visar även den 13 åriga flickan Vilma Mellergård samma sak.
Hårt arbete och trygg förvissning
När Vilma Mellergård från Forsbäck var sju år drabbades hon av en stroke och blev delvis förlamad. Vilma minns ingenting från sjukhuset, utan hennes mamma och pappa har fått berätta vad som hände. När någonting sådant händer känns konståkning långt borta. Vägen tillbaka har inneburit hårt arbete och det var många vuxna som inte trodde att hon skulle komma tillbaka, rapporterar SVT.
Men Vilma själv trodde det.
– ”Jag trodde på mig själv, annars kommer man ingenstans”, säger Vilma Mellergård om vägen tillbaka till konståkningen. Hon ger intrycket av att ha varit glad under tiden hon jobbade sig tillbaka.
Hon har varit målmedveten hela tiden. Nu är hon 13 år och fjärde bäst i världen i sin konståkningsgren som är parakonståkning. Vägen dit har har gått ut på att överkomma hinder.
– Jag kunde inte prata, jag kunde inte gå, jag kunde inte göra någonting, säger Vilma Mellegård om tiden efter stroken.
Förmågan att läka
Vilma kan fortfarande inte hoppa på ett ben när hon står på marken och hon kan inte hålla balansen på höger fot, men hon kan både snurra och hoppa när hon är på isen – och hon gör det på VM-nivå.
Frihetsnytt tror att hon kommer att både kunna stå och hoppa, även utan skridskor.

Vikten av Parasport
Frihetsnytt har talat med Alexander Söderberg, som är elitidrottare inom långdistanslöping.
Hur viktigt är det att det finns parasport?
–”Det är mycket viktigt, människor kan skada sig under livets gång och en del föds med funktionsnedsättningar. Parasport hjälper att motivera människor att ha mål och det ger funktionsnedsatta tillfälle att utöva idrott med likvärdig konkurrens. Om även funktionsnedsatta motiveras, så innebär det i längden att alla motiveras”, säger Alexander Söderberg.
Varför är Vilma en viktig person?
–”Därför att när andra ungdomar ser en person som Vilma, så får de en känsla av värdet i att fortsätta med det som de håller på med och en känsla för att aldrig sluta tro på sig själva.”
Alexander berättar att han hade en kamrat under skoltiden som var paraatlet.
–”Han var en stor inspiration för mig och fick mig att förstå vikten av att aldrig ge upp”, avslutar Söderberg.