Blockad mot ryska fartyg stoppas av Arbetsdomstolen

Hamnarbetarförbundet ville genomföra en blockad mot ryska fartyg, men den stoppas nu tillfälligt av Arbetsdomstolen.

Den 17 maj varslade Svenska hamnarbetarförbundet om en sympatiblockad som skulle träda i kraft den 26 maj och rikta sig mot ”alla ryskägda, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg samt alla sjötrafik till och från Ryssland”. Blockaden skulle hålla på i en månad.

– Vi har sett en tydlig nedåtgående trend för svensk handel med Ryssland sedan vår första blockad inleddes i mars, men tyvärr finns fortfarande enskilda företag i Sverige som vill fortsätta handla med Ryssland under det här vansinniga anfallskriget, sade förbundsordförande Martin Berg i en kommentar.

– Våra fackliga kamrater i Ukraina har lagt ner ett jättejobb på att försöka förklara för vår motpart att det finns ett starkt fackligt intresse av att strypa pengatillströmningen till Putins krigskassa. Om bombningarna samt kidnappningar och massavskedanden i ockuperade hamnar kan fortgå obehindrat, riskerar all självständig facklig organisering kring Svarta Havet att slås ut. Det kan våra medlemmar inte blunda för, avslutade Berg.

Stoppas av Arbetsdomstolen

Men nu stoppas alltså blockadplanerna av Arbetsdomstolen, i väntan på slutgiltigt besked. Domstolen anser nämligen att blockaden skulle utgöra en politisk stridsåtgärd och därför inte får genomföras.

Hamnarbetarförbundet har tidigare inlett en blockad den 28 mars, men den avbröts i förtid efter att arbetsgivarna hotat med stämning. En uppgörelse ledde till att den varade fram till den 13 maj. Nu vill alltså hamnarbetarna inleda en ny blockad, men har fått nej av Arbetsdomstolen tills vidare.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter