Boende oroliga för vargnärvaro i Uppsala län

Det ökande antalet vargar oroar jägarna som nu vill införa en årlig licensjakt på vargen. Vargar kan utgöra hot både gentemot bönder och djurägare, säger Torsten Nilsson, ordförande Jägareförbundet Uppsala.

En familj i Heby, Uppsala län filmade häromdagen en flock med 11 vargar som sprang över åkern utanför deras hem. Detta har väckt en hel del oro hos boende och djurägare i området och även jägarna känner oro för den kraftigt växande vargstammen, rapporterar SVT.

Jägare vill nu införa en årlig licensjakt på vargen för att begränsa dess spridning. Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala, säger att vargar kan utgöra ett hot både gentemot bönder och djurägare. Dessutom är jägarna rädda om sina jakthundar.

Ett revirhävdande vargpar dödar 100-120 älgar per år, så det tär på det vilda vi har i våra marker, säger Torsten Nilsson.

Utöver detta är föräldrar oroliga för att låta sina barn vara ute med vetskapen att en eller flera vargar kan dyka upp när som helst.

Har vuxit till ett problem som måste hanteras

Torsten Nilsson tycker att vargstammen har blivit ett problem som nu behöver hanteras och att den skyddsjakt som bedrivs är långt ifrån tillräcklig då den bara får användas för de skadegörande vargarna.

Skyddsjakten är inte tillräcklig för den ska bara vara för de skadegörande individerna. Vad vi vill ha är en licensjakt, det vill säga en jakt som reglerar populationen. det kräver att man listar om statusen för varg så att man får den förvaltningsbar. Det är inte detsamma som att utrota vargen, utan det är att hantera ett problem som kan bli övermäktigt mycket snart.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter