Charlize Therons uttalande om afrikaans som ett ”döende” språk möts av hård kritik
Den sydafrikanska skådespelerskan Charlize Theron har väckt den vita sydafrikanska boer-populationens vrede genom att påstå att deras språk, afrikaans, är döende, trots att det är hennes eget modersmål. Kritikerna menar att språket lever i högsta grad och anklagar Theron för att fjäska in sig hos den svarta befolkningen.
Det var i podden Smartless som den från Sydafrika härstammande Charlize Theron, känd från bland annat Monster, Ciderhusreglerna och Mad Max: Fury Road, fällde kommentaren att hennes modersmål afrikaans var ”döende” och bara talades av ”44 personer”. Enligt henne ska det ha varit först vid 19 års ålder som hon lärde sig engelska.
Uttalandet väckte vrede bland de miljontals boer, inte 44 personer, för vilka afrikaans utgör modersmålet. Flera kulturpersonligheter påtalade att afrikaans är i högsta levande och fortsätter att utgöra en viktig del i den kulturella identiteten hos den vita befolkningen i Sydafrika, vilket bland annat musikern Steve Hofmeyr påtalar. Den språkligt begåvade svarte poeten och skulptören Pitika Ntuli berömmer afrikaans för att vara ett vackert och poetiskt språk, samt att han anser att det har ett bra innehåll för att kunna förolämpa folk, rapporterar BBC.
Det är framförallt på grund av de kopplingar som en del gör till apartheidsystemet, som gjort att afrikaans anses vara ett acceptabelt språk att racka ned på, trots dess unika särart byggd på holländska, franska och tyska med vissa inslag från de lokala stammarnas språk.
De vita boerna, som utgör ungefär 13 procent av Sydafrikas befolkning, är en grupp som hotas av en samhällelig utveckling mot folkmord, enligt Genocide Watch. Framförallt vita farmare utsätts för brutala övergrepp och mord, med de svarta myndigheternas tysta medgivande. Enligt Genocide Watch befinner sig landet på skala 6, vilket innebär en polarisering gentemot boerna och migranter från andra afrikanska länder.
Att Theron väljer att racka ned på sitt eget modersmål hjälper knappast den allvarliga situationen i landet.