Bojkottade skolavslutningen – fick inte fira i kyrkan

Åttio procent av alla elever i 7:an och 8:an bojkottade sin egen skolavslutning. Anledningen är att man inte tilläts vara i kyrkan.

Skolavslutningen har på många av Sverige skolor traditionellt hållits i den närliggande kyrkan. Så har det varit i Kyrkholmsskolan i Arjeplog, Lappland, i många år. Men inte längre. Av 45 elever var endast 10 på plats, de andra hade valt att bojkotta skolavslutningen.

Syftet med bojkotten är att visa sitt missnöje med att man tvingas vara i klassrummen istället för i kyrkan.

Kyrkan kan kännas ”skrämmande”

Helene Lindberg, rektor på skolan, motiverar sitt beslut med att kyrkan kan kännas ”skrämmande” för elever – en känsla som 80 procent av eleverna uppenbart inte håller med om.

Trots att nästan ingen elev var på med på skolavslutningen var utbildningschefen Fredrik Westerlund nöjd med dagen. ”Vi har haft en bra dag tillsammans” säger han till SVT.

”Det är sjukt”

Eleverna som bojkottade skolavslutningen är nöjda med sitt beslut och skulle göra det igen om rektorn inte ändrar sig och tillåter skolavslutningar i kyrkan. Skolavslutningen i kyrkan är en lång tradition och något eleverna värdesätter.

– Jag har valt att bojkotta eftersom jag tycker att rektorn har fattat fel beslut, säger Lova i årskurs 7 till SVT.

– Jag tycker att det sjukt att man inte ska kunna fara på sin egen skolavslutning för att rektorn inte lyssnar på vad eleverna vill, säger Sally i årskurs 7 till SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter