Bolsonaro återvänder till Brasilien

Brasiliens förre president, Jair Bolsonaro, har sedan årsskiftet befunnit sig i USA, då den nya regeringen med all sannolikhet kommer försöka åtala honom för diverse anklagelser. Han har dock lovat att fortsätta kampen mot regeringen, som han anklagar för att ha vunnit genom valfusk, och återkomsten kan ses som ett sätt att trappa upp motståndet.

När Brasiliens förre president, den folkligt populäre Jair Bolsonaro, förlorade höstens presidentval mot Luiz Inacio Lula da Silva, lyftes frågan om valfusk hade påverkat resultatet. Det folkliga missnöjet över resultatet resulterade i omfattande protester till stöd för Bolsonaro, däribland en demonstration som ska ha samlat tre miljoner människor, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

När det började bli dags att lämna presidentposten höll Bolsonaro ett känsloladdat tal till sina anhängare, där han uppmanade dem att fortsätta med fredliga protester. Därefter valde han att lämna Brasilien och for till Florida i USA, eftersom risken fanns att den nya regeringen skulle försöka åtala honom för olika brott. Frihetsnytt kunde därefter rapportera att Lula ville åtala Bolsonaro för ”folkmord”, på grund av att han inte påtvingat brasilianarna tillräckligt inskränkande restriktioner under pandemin.

Protesterna mot valresultatet fortsatte och kulminerade därefter med stormningen av Brasiliens kongress den 8 januari i år. Detta verkar ha varit det som regeringen väntat på. Frihetsnytt har kunnat rapportera om hur Bolsonaro snabbt gavs skulden och myndigheterna gav sig på personer med kopplingar till den förre presidenten. Bland annat började man rensa ut poliser som sympatiserade med Bolsonaro och journalister som upplyst om missförhållanden i samband med valet tystades.

Stormningen av den brasilianska kongressbyggnaden
Stormningen av den brasilianska kongressbyggnaden. Foto: Wikipedia/ TV BrasilGo

Dags att ta striden på hemmaplan

Nu meddelar Bolsonaro att han kommer återvända till sitt hemland den kommande tiden. Under en sammankomst med brasilianska medborgare i Florida gav han uttryck för hemlängtan och att han kommer åka hem under de kommande veckorna, rapporterar Reuters.

Han är knappast omedveten om de risker som hans återkomst skulle innebära. Frihetsnytt har kunnat rapportera att Brasiliens högsta domstol utreder honom för hans kopplingar till stormningen av kongressbyggnaden, trots hans uppmaningar till fredliga protester. Återvänder han kommer rättsväsendet att ge sig på honom och försöka få honom fälld, för att därigenom kunna sabotera hans framtida chanser att ställa upp i val.

Skulle detta misslyckas kommer han säkert att bli måltavla för attentat, vilket redan har skett en gång. Under valkampanjen 2018 blev han knivhuggen vid ett valmöte, men återhämtade sig tillräckligt för att ro valet iland och bli landets nästa president.

Att Bolsonaro väljer att återvända antyder att han är både redo och villig att bekämpa det utpekade valfusket och den nya regeringen på hemmaplan. Under sitt avskedstal lovade han sina anhängare att kampen var långt ifrån över och en återkomst kommer att ge hopp och energi åt de som stödjer honom.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter