torsdag, 6 oktober, 2022

Bolsonaro säger att Biden ignorerade alla vid G-20: ”Det kanske är hans ålder”

Brasiliens president har bestämt sig för att ge USA ännu en chans inför Nord- och Sydamerikanskt toppmöte i juni

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftade på torsdagen att han skulle resa till Los Angeles i juni för Summit of the Americas och att han planerade att träffa sin amerikanske presidentkollega Joe Biden personligen. Trots att Bolsonaro på hemmaplan är en mycket populär ledare har Joe Biden upprepade gånger har beskrivit honom i fientliga ordalag, inklusive ett hot om att förstöra den brasilianska nationalekonomin. Tidigare har indikerats att Bolsonaro skulle utebli från toppmötet utan att uppge några skäl.

Toppmötet, som är planerat att äga rum under midsommarveckan, är det första i sitt slag sedan 2018 och avsikten är att sammanföra medlemmarna i Organization of American States, OAS. Oavsett om Brasilien hade medverkat på toppmötet eller inte så hotar ledarna för flera vänsterorienterade latinamerikanska länder att bojkotta evenemanget om Joe Biden inte bjuder in Kuba.

OAS-stadgan kräver att medlemsländerna är demokratier, och Kuba deltog aldrig förrän president Barrack Obama insisterade på att bjuda in kuba.

Från gynnsamt samarbete till frysta relationer

Bolsonaro berättade för reportrar på torsdagen att Biden ”skickade någon speciellt för att prata med mig och jag lade mina kort på bordet där,” sa Bolsonaro. ”Det brasilianska utrikesministeriet personal var där, utrikesminister Carlos França, jag talade om förändringen i USA:s beteende mot Brasilien när Biden tog över.” ”Med Trump var allt väldigt bra”, fortsatte Bolsonaro. ”Vi hade många saker planerade att göra för Brasilien, vilket tillförde ett mervärde till Brasilien … när Biden kom in blev det helt enkelt en frysning av relationerna. För min del ändrade jag inte policy med honom.” ”Jag träffade honom på G-20 toppmötet i oktober och han gick förbi mig som om jag inte existerade,” sa Bolsonaro, ”men det var så han behandlade alla, jag vet inte om det är hans ålder .” Bolsonaro tillade att han inte skulle till Amerika ”för att le, skaka hand och synas på ett foto – jag ska lösa problem.”

Bolsonaro har varit en av de världsledare som uttryckt stark kritik mot den globala pandemihanteringen, genomförandet av ekonomiska nedstängningar och sociala distansregler. Som president för ett federalistiskt land har han dock inte makten att stoppa guvernörer från att införa stränga pandemiåtgärder.

Bolsonaro bekräftade att han kommer närvara vid toppmötet samma dag som USA:s utrikesdepartementet bekräftade att diktaturerna i Venezuela och Nicaragua inte skulle få några inbjudningar, vilket potentiellt äventyrar närvaron av vänsterledare från Mexiko, Bolivia, Honduras och en uppsättning små karibiska stater som till stor del är beroende av Venezuelas socialistiska regim för olja.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

USA fortsätter sponsra kriget

CNN stäms av Trump på miljardsumma

00:03:33

Nyhetssändning 3 oktober