Bolsonaro skjuter upp hemkomsten

Brasiliens förre president, Jair Bolsonaro, befinner sig för tillfället i USA, medan den nuvarande brasilianska regeringen vill åtala honom på lösa grunder för inblandning i stormningen av landet kongress. Nu meddelar Bolsonaro att han ansökt om ett sex månader långt turistvisum, för att tänka ut vad nästa steg ska bli. Men att han ska återvända och fortsätta kampen mot etablissemanget i Brasilien har han tidigare lovat.
Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: Wikipedia/ Ricardo Stuckert/Presidência da República

Det har pågått omfattande utrensningar mot anhängare av Brasiliens förre president, den folkligt populäre Jair Bolsonaro. Detta sker efter att regeringskritiker stormat kongressbyggnaden i landets huvudstad Brasilia den 8 januari, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Stormningen var en kulmen på de omfattande protester som genomförts mot höstens presidentval, där den nye presidenten Luiz Inacio Lula da Silva anklagas för att ha vunnit genom valfusk.

Trots att Bolsonaro aktivt uppmanat sina anhängare att hålla sig till fredliga protester mot valresultatet, bland annat under sitt avskedstal den 30 december, har den nya regeringen aktivt pekat ut honom som ansvarig. Landets högsta domstol, som leds av den Bolsonaro-fientlige domaren Alexandre de Moraes, har meddelat att man kommer utreda Bolsonaro.

Ansöker om amerikanskt visum

Kort efter att han höll sitt avskedstal flög Bolsonaro till Florida i USA, snarare än att personligen överlämna presidentämbetet till Lula da Silva. Anledningen är sannolikt för att den nya regeringen inte skulle kunna åtala honom för olika påstådda brott. En anklagelse går ut på att han skulle ha gjort sig skyldig till ”folkmord”, på grund av att han inte påtvingade det brasilianska folket omfattande restriktioner under covid.

I nuläget befinner sig Bolsonaro fortfarande i USA, men har lovat att återvända för att fortsätta kampen. Men med tanke på att han har en stor del av den brasilianska eliten emot sig, kommer det sannolikt att krävas en del förberedelser. Han har därför ansökt om ett sex månader långt turistvisum i USA, enligt hans advokat, Felipe Alexandre, rapporterar Reuters.

– ”Han vill få lite ledig tid, rensa tankarna och njuta av att vara turist ett tag i USA ett par månader innan han beslutar sig för vad nästa steg ska bli”, meddelar Alexandre.

Stormningen av Brasiliens kongress
Stormningen av Brasiliens kongress. Foto: Wikipedia/ TV BrasilGov

Trump friades från samma anklagelser

En annan tidigare president som anklagades för exakt samma sak är USA:s förre president, Donald Trump. Den 6 januari 2021 stormades Kapitolium, då ett stort antal av hans sympatisörer stormade kongressbyggnaden i Washington. Trots en intensiv medial kampanj och krav från det amerikanska politiska etablissemanget att fälla honom, valde den utredande kommittén att fria Trump från alla anklagelser.

Bolsonaros parti, Liberala Partiet (Partido Liberal), har bedömt risken som liten för att han ska arresteras vid hemkomsten, men fruktar att ett åtal kommer utnyttjas för att hindra honom från att ställa upp i presidentvalet 2026. Exakt samma sak försökte det amerikanska etablissemanget göra med Trump, nämligen hindra honom från att ställa upp i presidentvalet 2024.

Eliterna vet att de inte har folket med sig”

Frihetsnytt har pratat med entreprenören och frihetskämpen Carl Lundström om vad som är att vänta när Bolsonaro återvänder hem.

Vad kommer att hända när Bolsonaro återvänder till Brasilien?

”De kommer göra allt för att fälla honom. Domarna där nere är ju långt mer politiserade och aggressiva än vad deras amerikanska kollegor är. Trump klarade sig med nöd och näppe från anklagelserna och försöken att genom åtal sänka honom politiskt. Vad gäller Brasilien har de redan försökt mörda Bolsonaro, under valkampanjen. Han bör i nuläget inte återvända utan en rejäl militär uppbackning.”

Skulle detta utgöra det första stora steget att rensa ut oliktänkande i Brasilien?

”Precis som i övriga Västvärlden, så vet eliterna, både de finansiella och politiska, att de får ett allt mindre stöd hos befolkningen. Eftersom de har ett så pass stark kontroll över institutionerna att de kan valfuska, så är det enda sättet för dem att behålla makten att bedriva aktiv censur och förföljelse. Men samtidigt går utvecklingen framåt även för motståndet. I Brasilien har motståndet kunnat ordna demonstrationer på över tre miljoner deltagare och över hela Västvärlden pågår ständigt markeringar mot maktmissbruket. Så de kan försöka bäst de vill att tysta folket, men ju mer de förtrycker desto tydligare blir deras rätta ansikte.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter