Bolsonaro-vänliga journalister ska tystas

Brasiliens svar på Fox News, Jovem Pan, är under utredning av åklagare på grund av deras positiva hållning till Bolsonaro. Anledningen ska vara att de upplyst sina tittare om missförhållanden i samband med höstens presidentval.

Frihetsnytt har de senaste dagarna skrivit om censuren och utrensningarna som Brasiliens nya regering riktat mot anhängare av den tidigare presidenten, Jair Bolsonaro, med anledning av förra helgens stormning av kongressbyggnaden i huvudstaden Brasilia.

Efter att ha fokuserat på polis och militär börjar nu rättsväsendet att sikta in sig på media, då specifikt en landets största mediekanaler, Jovem Pan, ofta kallat ”Brasiliens Fox News”. Kanalen har en uttalat Bolsonaro-vänlig prägel och har därför hamnat i myndigheternas skottlinje, rapporter Reclaim the Net.

Orsaken till utredningen är att kanalen anklagas för att spridit så kallad ”desinformation” gällande Brasiliens institutioner, vilket innebär att de informerat om missförhållanden kopplat till höstens presidentval, samt anklagelserna om omfattande valfusk.

För att blidka myndigheterna, och i synnerhet högsta domstolens högste domare, Alexandre de Moraes, har Jovem Pan låtit avskeda tre frispråkiga kommentatorer: Paulo Figueiredo, Rodrigo Constantino, och Zoe Martínez. De Moraes såg därefter till att beslagta passen för Constantino och Jovem Pans tidigare ordförande, Antônio de Carvalho Filho, som nyligen valde att lämna sin post.

Dessutom har De Moraes beordrat att de sociala medierna som används av de ovan nämnda journalisterna ska censureras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter