Bondeprotester i Belgien tilltar – detta är planen

Bondeprotesterna sprider sig som en löpeld genom Europa, och nu har protesterna tilltagit i Belgien. Bönderna är upprörda över EU:s miljöpolitik och ökade bränslepriser, och de planerar att blockera en stor containerhamn i Zeebrygge under dagen.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat att bondeprotesterna i bland annat Frankrike har gett resultat, där den franska regeringen har gått med på att backa för flera krav. Nu har protesterna nått Belgien, och där kommer bönderna ha fullt upp de kommande dagarna rapporterar Reuters.

Man kommer bland annat att med hjälp av traktorer blockera en stor containerhamn i Zeebrygge i ett och ett halvt dygn. Hamnen valdes som plats då bönderna anser att den får ekonomiskt stöd på bekostnad av jordbrukarna.

Protesterar mot EU-regler

Man protesterar även mot vad man menar är löjliga krav från EU rörande när man får så och skörda, och säger att det är orimligt att Belgien importerar mat från länder som har lägre miljökrav då priserna är omöjliga att konkurrera med. Precis som i Tyskland och Frankrike protesterar man även mot de höga bränslekostnaderna, som gör det omöjligt att bedriva ett lönsamt jordbruk.

Bakom demonstrationerna i Belgien står bland annat fackföreningen Algemeen Boerensyndicaat (på svenska Allmänna Bondesyndikatet). Protesterna inleddes redan under tisdagen, då man blockerat vägar med hjälp av traktorer vid gränsen till Nederländerna. Protesterna fick premiärminister Alexander De Croo att gå med på ett möte med fackföreningarna under gårdagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter