Bönder i sittprotest i parlamentet – här är kraven

De polska bönderna ger inte upp i första taget. Nyligen protesterade upprörda bönder mot EU:s klimatpolitik inne i parlamentet då de menar att deras verksamhet är hotad på flera fronter. Nu meddelar bönderna att protesterna kommer pågå ända tills premiärminister Donald Tusk går med på ett möte.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om spänningarna mellan Polen och Ukraina, då bönder högljutt uttryckt sitt missnöje över spannmålsimporten från det sistnämnda landet. Bönderna – som genomfört uppmärksammade blockader vid gränsövergången – menar att den billiga importen från Ukraina är omöjlig att konkurrera med, och kräver att den polska regeringen sätter sina medborgare främst.

Bönderna kräver ett möte med premiärminister Donald Tusk. Foto: Wiki/Arno Mikkor

Ett tag såg det ut som att protesterna avtog, men nu skriver nätsidan Euronews att bönderna protesterar igen. Det var under torsdagen som bönderna, med stöd av det polska bondeförbundet Orka, anordnade en så kallad ”sittaktion” i det polska parlamentet i ett försök att få regeringen att lyssna. Man höll även en presskonferens där en representant förklarade varför protesterna återupptagits:

”I dag vill vi protestera mot Green Deal [EU:s ”gröna omställning”, reds.anm.] och mot öppnandet av gränsen för produkter som strömmar in i landet från Ukraina”.

Representanten förklarade även att demonstranterna ”inte är ligister eller huliganer”, och att de vill protestera på ett ”kultiverat” sätt för att belysa de problem som drabbat jordbrukssektorn.

Kräver ett möte med premiärministern

Demonstranterna anser att EU:s så kallade gröna omställning gör det omöjligt att verka inom jordbruket, bland annat på grund av höga skatter och dyrt bränsle.

Under torsdagen gjorde demonstranterna det tydligt att de kräver ett möte med Polens premiärminister Donald Tusk, och meddelade att protesterna inte kommer upphöra förrän premiärministern lyssnar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter