tisdag, 27 september, 2022

Boris Johnson bekräftar: ukrainska trupper tränas i Storbritannien

Avancerade vapensystem levereras till ukrainska konflikten – soldaterna tränas utomlands

Under det brittiska statsbesöket i Indien under torsdagen bekräftade premiärminister Boris Johnson att ukrainska soldater tränar vapenanvändning i Storbritannien. Träningen rör de pansarfordon av brittisk tillverkning som tillhandahållits Kievregimen genom Nato-landets försorg.

”Jag kan säga att vi för närvarande tränar ukrainare i Polen i användningen av luftvärnsförsvar, och faktiskt i Storbritannien i användningen av pansarfordon,” avslöjade Johnson under sin resa till Indien på torsdagen.

Tidigare i april gick Storbritannien med på att förse Ukraina med minst 120 pansarfordon, inklusive 80 Mastiff-, Husky- och Wolfhound-skyddade mobilitetsfordon, och 40 spanings-, ambulans-, bärgnings- och kommandopansarfordon.

Att träna ukrainska trupper i Storbritannien eskalerar inte konflikten mellan Nato och Ryssland, insisterade Boris Johnsons talesman. ”Vi arbetar helt enkelt tillsammans med våra allierade för att ge Ukraina de bästa verktygen för att försvara sig själva,” sa han. Kiev-trupperna är inte bekanta med västerländsk hårdvara, så ”det är bara förnuftigt att de får den utbildning som krävs för att kunna utnyttja den på bästa sätt. ” , tillade talesmannen.

Amerikansk eskalering

Under torsdagen tillkännagav USA:s president Joe Biden att ytterligare 800 miljoner dollar i militärt bistånd ska ges till Kiev, inklusive 72 haubitsar och 144 000 artilleriskott. Pentagon sa därtill att ukrainska trupper kommer att tränas för att använda den nya utrustningen ”utanför landet”.

Totalt har Biden-administrationen skickat strax under 4,8 miljarder dollar i militärt bistånd fram tills gårdagens tillkännagivande. Nato-alliansens stöd till Ukraina kan följas enligt Ukraine Support Tracker av Kiel Institute for the World Economy.

Ryssland har upprepade gånger påpekat att vapenleveranser till Ukraina bara destabiliserar situationen och hämmar utsikterna till fred. Den insisterar också på att västerländska konvojer kommer att vara ett legitimt mål för den ryska militären när de passerar in på ukrainskt territorium.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:34

Nyhetssändning 26 september