Balkanlandet på väg in i EU
EU har tillkännagivit att Bosnien-Hercegovina nu fått kandidatstatus för att gå med i unionen. Samtidigt lämnar även Kosovo in en ansökan.
Under torsdagen beslutade ledarna inom EU att Bosnien-Hercegovina blivit kandidatland för att på sikt gå med i EU. Bosnien blir därmed det åttonde kandidatlandet som väntar på att släppas in, efter Albanien, Moldavien, Nordmakedoniska republiken, Montenegro, Serbien, Turkiet och Ukraina, rapporterar Reuters.
Bosnien ansökte 2016, men på grund av de etniska konflikter som fortfarande råder i landet sedan det blodiga kriget på 90-talet, har inträdet dröjt. Befolkningen domineras av muslimska bosniaker, men utgörs även av kristna serber och kroater. Frihetsnytt skrev den andra oktober om det då pågående parlamentsvalet i Bosnien och hur de etniska slitningarna återigen kom till ytan.
Det är av rädsla för att de etniska konflikterna ska förstärkas i och med kriget i Ukraina, som EU nu väljer att stärka Bosniens status i unionen. Med tanke på Rysslands goda kontakter med framförallt Serbien, är det sannolikt för att motverka ryska intressen som EU nu ser till att utöka sitt inflytande på Balkan.
Bosniakerna verkar dock måttligt imponerade över den nya statusen. Enligt Sarajevobon Haris Dzonlic finns inga större förväntningar över ett EU-inträde.
Kosovo
Ett annat konfliktdrabbat land på Balkan som vill komma med i EU är utbrytarrepubliken Kosovo, rapporterar Reuters.
Som Frihetsnytt tidigare har rapporterat pågår just nu en konflikt mellan Kosovo och Serbien på grund av att Kosovo vill byta ut serbiska registreringsskyltar. Detta ses av etniska serber, som finns kvar i republiken efter självständighetsförklaringen 2008, som ett försök att bryta deras band till hemlandet.
Det kommer inte att bli aktuellt med ett medlemskap för Kosovo förrän relationerna med Serbien normaliseras.