Bostäder har länge varit en säker tillgång och många har tagit det som självklarheter att räntan alltid kommer att vara låg och bostäder alltid stiger i pris. År 2022 blev året då detta visade sig vara fel, och när bostadspriserna sjönk på bred front. Flera saker påverkar utvecklingen som kommer.
Priserna sjönk
Från och med början på året genomgick både villor och bostadsrätter en bastant prisnedgång, som har fortsatt ända fram till nu. Räntans förändringar är det som normalt påverkar bostadspriserna, och så också i detta fall enligt de flesta bedömare.
Lägre volymer
Det finns inga bra siffror på tendensen av volymer i försäljningen av bostäder, men trenden är i alla fall klart nedåt, enligt mäklarbranschrepresentanter. I aktiesammanhang brukar man ofta bara räkna tungt med pristendenser som kommer sig av stora försäljningsvolymer, för den som har köpt mycket kommer inte att vilja sälja billigare än han köpt för och hans stora innehav väger tungt i marknaden relativt mindre transaktioner.
Lite likadant är det troligen med bostadsmarknaden. Många som köpt bostad vill ha bättre avkastning på en försäljning än de får nu och kanske allra mest de som köpt på toppen, som inte kommer att sälja förrän de blir tvungna. Det gör att siffrorna måste tolkas med försiktighet, för många som inte är tvungna att sälja, väntar tydligen.
Och fortfarande är inte räntorna, eller energikostnaderna, sådana att de driver människor från hus och hem, att döma av volymutvecklingen på försäljningen. Det är troligen bara ökad arbetslöshet som kan åstadkomma det och det syns det än så länge inga tecken på. Snarare minskar arbetslösheten.
Mentalitetsförändring
Bostadsmarknaden har varit lite av en bubbla, vilket visar sig inte minst i det faktum att det finns människor, även sådana med välbetalda jobb, som tjänat mer på en enda bostadsförsäljning än på allt sitt lönearbete efter skatt under hela arbetslivet. Det ger en bubbelmentalitet som kan vara svår att bryta, men som många sedan bryter sig ur ganska samtidigt.
En rimlig förväntan på bostadspriserna på lite sikt är att bostaden i och för sig blir en investering men inte lika mycket av ett spekulationsobjekt. Vad en bostad kan kosta att köpa, bör då kunna gå att klara ut genom en jämförelse med vad kostnaden blir för en nybyggd hyresrätt. Priset på en bostad blir då ungefär det som ges av att räntan på köpesumman, plus föreningsavgiften i bostadsrättsfallet, ska bli densamma för hyresrättens hyra.