Braksuccé för nationalister hos ny väljargrupp

EU-valet blev en dundrande succé för nationalistpartier över hela EU. I flera länder blev dessa partier det största eller näst största partiet och på vissa håll ledde dessa framgångar till att nyval utlysts. Nu visar det sig att man vuxit explosionsartat hos den grupp som utgör Europas framtid.

I EU-valet 2019 var det många ungdomar som vände sig till politiskt korrekta partier som förespråkade klimatalarmism, feminism och massinvandring. Dessa ungdomar utgjorde den grupp som i media kallats ”Generation Greta”, efter den svenska klimatalarmisten Greta Thunberg.

I årets EU-val har något hänt. Nu är det nationalistiska, konservativa och invandringskritiska partier som lockar ungdomarna. Enligt en granskning som Reuters gjort var ungdomar den grupp där nationalisterna växte som mest.

Tyskland

I Tyskland växte stödet för det nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som mest bland ungdomar. Från att ha haft ett stöd på 5,0 procent hos ungdomar under 25 år, steg siffran med 11,0 procentenheter till 16,0 procent. Det kan jämföras med att stödet för partiet ökade med 5,0 procent hos tyskarna i stort.

Maximilian Krah. Foto: Wikipedia/ Marcus Popillius/ CC BY-SA 4.0 DEED
Maximilian Krah. Foto: Wikipedia/ Marcus Popillius/ CC BY-SA 4.0 DEED

Inför EU-valet beslutades det att ungdomar över 16 år skulle få rösta. Förhoppningen hos landets socialdemokratisk-miljöpartistiska-liberala regering verkar ha varit att ungdomarna skulle rösta vänster. Istället blev det en brutal besvikelse när stödet för landets miljöparti sjönk med 23,0 procentenheter till 11,0 procent hos de tyska ungdomarna.

Även de enskilda politikerna lyckades nå ut till ungdomarna i större utsträckning. Maximiliam Krah, som var AfD:s toppnamn innan han uteslöts (för att ha sagt att alla SS-soldater inte automatiskt var kriminella), har över 53 300 följare på TikTok, jämfört med 11 000 och 2 652 följare för den socialdemokratiska respektive miljöpartistiska toppkandidaten.

Polen

I Polen blev det nationalkonservativa partiet Konfederation det enskilt största partiet för personer mellan 18-29 år. Från att ha haft ett stöd på 18,5 procent i EU-valet 2019 fick man nu ett stöd på hela 30,1 procent.

Frankrike

Franska Nationell Samling var det parti som nådde störst framgångar i EU-valet. Med 31,4 procent av rösterna blev partiet Europaparlamentets enskilt största. Man fick över dubbelt så många röster som president Emmanuel Macrons regeringsparti Renaissance, vilket tvingade honom att utlysa nyval till den 30 juni.

Partiet fick stöd av 25,0 procent av ungdomarna mellan 18-24 år, vilket är en ökning med 10,0 procentenheter för den gruppen. Det kan jämföras med att det nationella genomsnittet ökade med 8,0 procentenheter från EU-valet 2019.

I Frankrike flockas ungdomarna till landets nationalistiska parti. Skärmavbild: Youtube/ CBC News: The National
I Frankrike flockas ungdomarna till landets nationalistiska parti. Skärmavbild: Youtube/ CBC News: The National

Spanien

I Spanien fick det invandringskritiska partiet Vox ett större stöd bland ungdomar än det nationella genomsnittet. 12,4 procent av personer under 25 år röstade på Vox, jämfört med 9,6 procent i genomsnitt.

Det verkar vara det enda parti som verkligen motsätter sig regeringen när det kommer till tabubelagda ämnen som invandring och könsfrågor, säger den 22-årige universitetsstudenten Xavier, som röstade på Vox, till Reuters.

En ny tid

Att så många ungdomar röstar nationalistiskt ses som ett tecken på att unga européer märkt av den hårda verklighet som drabbat samhällena. En ansträngd ekonomi, arbetsbrist, skenande kriminalitet och en känsla av rotlöshet i det mångkulturella samhället drabbar framförallt ungdomar.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat att svenska ungdomar inte längre är intresserade av politiskt korrekta ställningstaganden som ”antirasism”, klimatalarmism och feminism. Den trenden verkar gälla för hela Europa.

Det verkar därför som att ett generationsskifte är på väg att ske, där de partier som utgjort det politiska etablissemanget och låtit samhället förfalla, byts ut mot nationalistiska, konservativa och invandringskritiska partier.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter