Branschen skeptisk till H2 Green Steel

Stålbolaget som ska producera miljövänligt stål har mötts med kalla handen från den övriga stålbranschen, enligt källor. Olika förklaringar till detta har getts. Företagaren Arne Weinz berättar varför för Frihetsnytt.

Branschorganisationen Jernkontoret, som samlar aktörerna inom stålindustrin, har konsekvent hållit det nystartade bolaget H2 Green Steel (H2GS) utanför. När företaget försökt närma sig organisationen har de blivit avvisade med hänvisning till att de inte kommit igång med sin stålproduktion, uppger källor enligt Dagens Industri (DI).

Enligt Jernkontoret själva är det på grund av stadgarna som de inte kan släppa in H2GS. Organisationen, som grundades 1747 och har som syfte att ”verka för att stärka järn- och stålindustrins konkurrenskraft”, hänvisar till att stadgarna inte kan uppdateras hursomhelst, vilket skulle ta tre månader i anspråk och kräva att tre fjärdedelar av Jernkontorets medlemmar ger sitt bifall vid två olika stämmor.

Men det verkar inte vara aktuellt, enligt Kristina Grewin, tillförordnad kommunikationsdirektör på Jernkontoret.

Som det ser ut i dag finns det inga beslut eller diskussioner om det, utan man anser att man har de stadgar man har och det är de som gäller, säger hon till DI.

Lönlöst att ansöka

Enligt uppgift till DI har ingen formell ansökan inkommit om att bli medlem i Jernkontoret från H2 Green Steel. Orsaken ska vara att de fått uppgift om att det vore lönlöst.

Om det är på grund av att de inte kommit igång med stålproduktionen är oklart. Företaget är en ny aktör på marknaden och ska producera så kallat ”grönt stål”, vilket innebär att det rör sig om stål som produceras utan koldioxidutsläpp. Energin för produktionen ska komma från vätgas.

Skepsis från flera håll

Problemet är dock att produktionen av vätgas kommer att kräva stora mängder el från annat håll för att H2GS ska komma upp i de mängder som behövs.

Redan nu har företaget mötts med stor skepsis på grund av det planerade elbehovet, i en tid när Sverige går på knäna av den pågående elkrisen. Både opinionsbildaren Henrik Jönsson, samt tunga företrädare för Sverigedemokraterna har riktat skarp kritik mot detta, vilket Frihetsnytt har skrivit om.

Även den erfarne professorn i kärnfysik, Jan Blomgren har riktat kritik mot H2 Green Steel.

Det har sannolikt inneburit att den övriga stålbranschen förhåller sig skeptiska, eller till och med rent negativa, till nykomlingen som kommer att ta stora mängder energi i anspråk.

Att H2 Green Steel även har tagit emot omfattande skattemedel, både genom bidrag och generösa krediter från statliga utlånare (som Europeiska Investeringsbanken och Svensk Exportkredit), något som Frihetsnytt tidigare skrivit om, trots att de framställer sig som en privat aktör, gör knappast saken bättre i konkurrenternas ögon.

Stängs ute från flera sammanhang

Jernkontoret är inte den enda aktören som gett H2 Green Steel kalla handen. DI berättar att statliga SSAB inte bjöd in dem när de höll en stor branschdag för stålindustrins ”gröna omställning”. LKAB här även nekat till att transportera järnmalm till H2GS, med hänvisning till kapacitetsbrist på Malmbanan.

Arne Weinz
Arne Weinz. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt har talat med företagaren och författaren Arne Weinz, som följt H2 Green Steel under en längre tid. I och med att han vuxit upp i Luleå har han ett stort intresse för de satsningar som görs där.

Anledningen till att Jernkontoret med flera ogillar H2GS är att bolaget har etablerat sig med bidrag genom att rida på den gröna vågen. SSAB har fått en arg konkurrent som byggts upp med skattebetalarnas pengar. Bolaget ska producera stål genom att smälta ned järnskrot, vilket inte är vad som utlovats. De kommer aldrig att producera grönt stål genom att använda vätgas, åtminstone inte inom de närmaste 10-15 åren, säger han till Frihetsnytt.

Mycket talar för att den övriga stålbranschen inte alls ställer sig positiv till H2 Green Steels planerade närvaro på marknaden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter