Branschorganisation uppdaterar kostråd

Branschorganisationen Kost och Näring presenterade nyligen sina uppdaterade rekommendationer om specialkost i förskolor och skolor. De uppdaterade kostråden innehåller inte längre någon avrådan om att erbjuda vegansk mat till mindre barn, samtidigt som gränserna gällande laktos för laktosintoleranta har höjts. Samtidigt har organisationen stora kopplingar till livsmedelsjättarna.

Kost och näring är en branschförening inom fackförbundet Ledarna, vars tanke är att hjälpa fler barn i Sverige få tillgång till den specialkost de behöver, samtidigt som livsmedel inte ska uteslutas i onödan.

– Det är ganska tufft att som kock jobba med specialkost, för får ett barn fel mat kan det i värsta fall få dödlig utgång. Det är ett enormt ansvar och då vill man ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Åsa Kullberg, medlem i Kost och närings fokusgrupp Förskola och skola, till Svenska Dagbladet.

Idag får ungefär 20 procent av barnen i skolor och förskolor någon form av specialkost eller anpassade måltider. Det är framförallt måltider som barn med neuropsykiatriska diagnoser behöver.

De nya rekommendationerna

I de uppdaterade rekommendationerna har den tidigare avrådan om att erbjuda vegansk mat till mindre barn, tagits bort. De anser att tillräckligt bra näringstillskott (för till exempel Vitamin-B12) nu finns utifrån Livsmedelsverkets riktlinjer. De lägger dock in en passus om att veganmat kanske inte passar alla individer.

-Har jag ett jättestort energi- eller näringsbehov, en otillräcklig tillväxt, födoämnesallergi eller inte äter så varierat, kan det vara svårt att få i sig tillräckligt på en vegankost, berättar Kullberg.

Hon understryker dock att det endast rör sig om en rekommendation och inte ett handfast råd.

Utöver det höjs rekommendationen för mängden laktos som en portion mat kan innehålla, utan att specialkost krävs för laktosintoleranta barn, från två till tre gram. Höjningen kan verka obetydlig men innebär att barnen kan äta betydligt fler rätter än tidigare, som inte kräver specialkost.

Minskat matsvinn

Genom den höjda gränsen för mängden laktos kan matsvinnet för laktosfri kost minskas avsevärt. Bland annat hade man i Linköping (där Kullberg är måltidschef) ett matsvinn på 60 procent av den laktosfria kosten. Något som minskade betydligt när Kost och näring rekommenderade en laktosgräns på två gram istället för ett gram, som gällt tidigare. Det innebar att 800 elever som tidigare behövt specialkost istället kunde äta den vanliga maten.

De nya rekommendationerna (på tre gram) väntas därför leda till en betydande minskning av specialkost som inte behövs, vilket kan bidra till bättre resursanvändning, enligt branschorganisationen.

De nya råden

Organisationen har även tagit fram råd kring ovanliga allergier som kött- och baljväxtallergi. Detta i syfte att måltidsansvariga och kockar ska känna till att det finns olika typer av köttallergi och därmed att allt kött inte behöver uteslutas.

Vi vill försöka minska att man tar bort saker i onödan, för barnens skull. För barn vill vara som sina kompisar och vill helst äta som alla andra, säger Kullberg till SvD.

Samarbeten som väcker skepsis

Kost och näring är dock en branschorganisation som blivit kritiserad. Främst på grund av organisationens samarbete med livsmedelsjättar, som till stor del sponsrar deras verksamhet. Det gör att frågan blir aktuell om dessa företag kan påverka råden som ges, vilka framförallt gynnar dessa företags produkter.


KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter