Brå:s helomvändning – brott inte socioekonomiskt kopplat

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet visar på en helomvändning från myndighetens sida – kopplingarna mellan brott och socioekonomiska faktorer är svag.

I ett antal decennier har vi fått förklarat för oss, bland annat från Brottsförebyggande rådet, kriminologer, journalister och vissa politiker, att kriminella boende i socialt mindre lyckosamma områden, är kriminella på grund av den miljö som de bor i. Det har pekats på att kriminella i områden som exempelvis Akalla och Rosengård, i princip inte har samma ansvar över sina handlingar som andra.

Utdrag ur Brå:s rapport:

”De flesta som kommer från en socioekonomiskt mindre gynnsam bakgrund begår inte mer brott än personer som kommer från en mer gynnsam bakgrund, och det förekommer även att personer med en mer gynnsam bakgrund begår brott. Det innebär att även om det finns ett samband mellan socioekonomisk bakgrund och delaktighet i brott, är det sambandet svagt. Det går inte att i nämnvärd grad förutsäga vem som kommer att begå brott utifrån kunskap om personers socioekonomiska bakgrund.”

Före detta polis kommenterar

Frihetsnytt fick en kommentar av den före detta polisen Conny Andersson.

Conny, vad innebär det att BRÅ öppet erkänner att de socioekonomiska faktorernas samband med brottslighet är svagt?

– Det är ju allmänt känt att det inte stämmer och har man jobbat i fält, jag har jobbat som polis i 20 år i de kanske mest utsatta områdena i Sverige, och det har inte alls så mycket med ekonomisk utsatthet att göra. Vissa brott kanske, men det har med karaktär att göra och vilka typer av brott det är. Den här rapporten pratar om brottslighet i stort. Vad menar man med kriminalitet? Är det fortkörning, misshandel, rån, narkotikabrott eller bedrägeri? Att generalisera så mycket handlar om propaganda för att styra människor i en viss uppfattning så man kan genomföra sina politiska agendor.

Om vi säger våldsbrott då?

– Det är ju också jättelika händelser med våldsbrott. Alltifrån att man ryker ihop på krogen, våld i hemmet, hämnd, så det är alldeles för trubbigt att titta på brott i stort eller bara på våldsbrott. Våld kan också vara självförsvar, fast statistiken kanske inte visar det.

– Och vem brukar våld? Ja det gör alla grupper. Problemet är ju att har du en viss ställning i samhället har du kanske kontakter så du kommer undan att bli dömd. Vad tar då Brå för statistik – är det anmälda eller dömda brott? Det som är så bedrägligt tycker jag är att statistiken kan ju formas efter ens egna syfte för att kunna forma kriminalpolitik och vårt samhälle.

Hur kommer politiskt korrekta kriminologer, journalister och politiker att förklara rapportens slutsats, när de hittills lagt så stort fokus på socioekonomiska faktorer?

– Det är många forskare och politiker som gjort karriär på det här också. Det blir intressant hur de ska förklara det här. Men det kanske blir som det brukar att man tystar det eller lägger fokus på någonting annat, någon ny problematik, för människor ska ju vara i sin rädsla. Men ser man till orsaken till brott så handlar det om ondska, att vilja skada någon. Och den ondskan finns i alla grupper men kanske mer i de som har det bra ekonomiskt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter