måndag, 26 september, 2022

Brasilien vägrar gå med på Bidens krav

USA:s handelskrig mot Ryssland får nobben av Brasiliens Bolsonaro

Biden-administrationen vill öka trycket på Ryssland, men finner ett ökande motstånd från de flera av världens stora handelsnationer. Det senaste exemplet på G-20-länder som inte böjer sig för Bidens påtryckningar för att stoppa handelsförbindelserna med Ryssland kommer från Brasilien.

Under gårdagen svarade Brasiliens president, Jair Bolsonaro på Världshandelsorganisationen, WTO:s, begäran om att Brasilien ska öka sin globala livsmedelsexport. Den brasilianske presidenten inkom istället med en begäran till WTO om att inte bryta handelsflödena med Ryssland.

Han uppger att Ryssland och Vitryssland levererar 28% av landets konstgödsel. Att begränsa importen av ryskt konstgödsel skulle enligt presidenten utrota Brasiliens skördar och hota världens livsmedelsförsörjning. Brasilien är en världsledande producent av kaffe, socker, sojabönor, maniok, ris, majs, bomull, ätbara bönor och vete.

Detta är ytterligare ett bevis på att G-20-länder, som Brasilien, Indien och Kina, allmänt kända som BRIC-länderna, bortser från USA:s påtryckningar att stoppa handeln med Ryssland. Många av dessa länder är beroende av Ryssland och Vitryssland för råvaror.

Flera G-20-länder antyder att den gamla ekonomiska ordningen, där den västerländska bankhegemonin är fundamentet i den globala handeln, håller på att kollapsa. Många länder handlar redan utanför dollarsystemet eftersom västerländska sanktioner isolerade ryska banker från SWIFT-betalningssystemet. Detta har gett upphov till råvarubaserade valutor.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar