Bred nedskärningsvåg inom techsektorn

Flera namnkunniga tech-bolag med många års tillväxt och ökad personalstyrka bakom sig, byter nu spår samtidigt och väljer lönsamhet först. Medlet är personalneddragningar – ett paradigmskifte i en normalt sett optimistisk bransch.

Meta, bolaget som äger både Facebook, Instagram och WhatsApp, genomför nu en ny omgång nedskärningar som omfattar åtminstone 13 procent av den totala personalstyrkan, vilket är ungefär lika mycket som förra årets neddragningar på företaget. Det skriver Wall Street Journal.

Trenden är tydlig för såväl Meta som för konkurrenter i samma bransch, däriband Alphabet (Googles moderföretag), Amazon och Zoom, bland många andra. Även svenska Spotify – Sveriges kanske tydligaste exempel på techföretag som säljer ”abstrakta” digitala tjänster – har genomfört stora nedskärningar världen över.

Tanken med neddragningar i de flesta berörda företags fall, är att företagsledningarna inte ser samma starka tillväxt som tidigare och vill säkra upp lönsamhet i stället. Pandemin gav stora fördelar för techföretagen, när mycket måste börja göras via nätet och möjliggjorde många företags tillväxt – en tillväxtperiod som nu är slut.

Nedskärningarna träffar oftast icke-teknisk personal och techföretagen kan både anställa och säga upp samtidigt. Totalt sett har techsektorns antal anställda legat konstant mellan juli 2022 och januari 2023 – samtidigt som antalet anställda i den totala amerikanska ekonomin har ökat under samma tid.

Är det ett trendbrott?

Techindustrins inflytande har växt under ett antal år, hjälpt av den stora prestige som det ligger i att tillhandahålla tillväxt, vinster och jobb. Många har uppfattat techjättarnas inflytande som för stort och negativt såväl på grund av ökad övervakning av nätanvändare, som genom osund påverkan på opinionsbildningen.

Utvecklingen den senaste tiden kan vara ett steg på väg mot mindre inflytande över samhällsutvecklingen för techjättarna, samt kanske ett steg mot mindre skärmtid för alla medborgare, till förmån för liv och aktiviteter i den fysiska verkligheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter