Bristen som kan bidra till ett slut på kriget

För tillfället råder det brist på ammunition på den ukrainska frontlinjen. Trots att landets allierade lovat att råda bot på den med en rad upptrappande åtgärder, ser man istället ut att missa stora delar av de kritiska leveranserna. Detta kan även innebära ett steg närmre en fredlig lösning på det över två år långa kriget mot Ryssland.

EU skulle enligt den utlovade planen ha levererat 1 miljon artillerigranater till Ukraina, vilket ansågs som en ytterst viktig leverans. Bristen på kritiska råvaror1 ser dock ut att leda till att man i nuläget inte klarar av att leverera ens hälften av den utlovade ammunitionen. Utöver detta saknas kontrakt med leverantörer.

Den före detta riksdagsledamoten Roger Richthoff säger att bristen på ammunition kan förklaras av två enkla skäl och att de ledande politikerna i väst så sakteliga börjat inse att kriget mot Ryssland är på väg att förloras.

Beslut fattade på glädjekalkyler

Tyskland har skänkt nästan 40 självgående haubitsar till Ukraina det senaste året. Foto: Skärmbild (Youtube).
Tyskland har skänkt nästan 40 självgående haubitsar till Ukraina det senaste året. Foto: Skärmbild (Youtube).

Ammunitionsbristen i Ukraina har varit ett aktuellt samtalsämne under lång tid. Så sent som i våras larmade SAAB och flera andra europeiska försvarsbolag om riskerna med att göra sig beroende av kinesiska insatsvaror i ammunitionstillverkningen. Detta eftersom ett beroende av Kina utgör en risk för Europas försvarsförmåga.

EU har därför försökt att växla upp sin produktion för att råda bot på problemet och utlovat stora mängder krigsmateriel till den ukrainska fronten. Ett löfte som man i dagsläget inte ser ut att kunna hålla, då besluten – enligt källor inom försvarsindustrin – är fattade på drömkalkyler:

– Det är en väldigt dålig idé att övertyga oss själva att vi har tre gånger så hög produktionskapacitet och att fatta beslut baserade på det. Vad händer då när vi upptäcker att inget lämnar fabrikerna och att vi inte kan leverera till Ukraina och Nato?

Samtidigt har ukrainarna inga förhoppningar om att kunna möta den egna efterfrågan då den aktiva frontlinjen2 sträcker sig hela 1500 kilometer.

Behövs för Nato-artilleri

Stora delar av Ukrainas föråldrade Sovjetartilleri har till stora delar ersatts av modernare Nato-pjäser. Foto: Skärmbild (Youtube / Force News).

Sedan krigets början har Ukrainas föråldrade sovjetartilleri stegvis bytts ut mot artilleripjäser av Nato-standard. Idag finns det över 500 av dessa vid frontlinjen och de erbjuder såväl högre precision som längre räckvidd än det tidigare sovjetartilleriet.

Ammunitionen skjuts dock slut snabbare än vad EU kan fylla på lagren. En produktionskapacitet som många av de stora försvarsbolagen inte varit byggda för:

– Erfarenheten från kriget i Ukraina är att det påvisar ett enormt behov av artilleriammunition. Vår kapacitet är inte byggd för de här kvantiteterna, sade ett av världens största försvarsbolag Rheinmetall i ett uttalande i juni.

Roger Richthoff: ”Det innebär ett snarare slut på kriget”

Frihetsnytt kontaktade den före detta riksdagsledamoten och ledamoten i försvarsutskottet, Roger Richthoff för några kommentarer gällande ammunitionsbristen i Ukraina och dess möjliga påverkan på krigsutgången.

Vad tyder den här ammunitionsbristen på? Att EU:s ledande politiker totalt har överskattat sin produktionskapacitet?

Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

Jag tror att det beror på två saker. Den första är att styrande politiker över hela Europa förstår att man inte kan tömma de egna ammunitionslagren helt. Det går ju inte hand i hand med att man säger att Europa står under ett hot och att Ukraina försvarar oss alla. Samtidigt finns det alltid någon från icke-officiellt håll som påtalar den bittra sanningen.

Det vill säga att man inte kan skicka iväg all ammunition till Ukraina för då finns det ingenting kvar till det egna försvaret. Förr eller senare kommer man alltid fram till slutsatsen att alla resurser inte kan läggas på proxykriget då det betyder en nedläggning av den egna försvarsförmågan.

Den andra är att man helt enkelt inte har möjligheten att varken leverera eller producera så många granater man skulle vilja. Löftena som ledarna ger är bara sanna för stunden för att de ska låta bra för allmänheten. Många av dem har förstått att kriget är förlorat och inte går att vinna. Ändå upprepar man narrativet ett litet tag till. Åtminstone tills USA talar om för Ukraina att det är dags att ge upp.

Då kan de (USA) klara sig helskinnade ur det hela och säga att de – tillsammans med Ukrainas allierade i Europa – gjort allt de kunnat för att mota fienden i grind, samtidigt som de frånsäger sig det egna ansvaret.

Vilken påverkan har ammunitionsbristen på själva krigsutgången?

Den kan absolut innebära ett steg närmre ett slut på kriget. För levererar EU en betydligt mindre mängd ammunition till Ukraina än de säger sig behöva, kan de erbjuda betydligt mindre motstånd. För den ryska sidan blir fortsättningen av kriget ett ännu mindre problem då de redan inte har några större bekymmer med den egna ammunitionstillverkningen.

Oavsett om artillerigranaterna levereras eller inte så kommer dessvärre utfallet att bli blodigt med ännu fler döda. Krigsutvecklingen framöver kommer därför att följa i samma spår som den gjort de senaste två åren. Ryssarna flyttar fram sina positioner lite till och Ukraina och väst talar samtidigt om att de ryska förlusterna är stora.

Detta är i bästa fall en sanning med grov modifikation då ryssarnas förluster i förhållande till folkmängden och den egna ekonomin är fortsatt betydligt mindre än de har varit för den ukrainska sidan. Jag har sagt från första stund att Ryssland inte kommer att förlora kriget och mestadels har jag talat för döva öron. Nu börjar denna sanning dock så sakteliga att sjunka in även hos västs politiker.

  1. Såsom krut, sprängmedel och en rad olika råmaterial som behövs vid ammunitionstillverkningen. []
  2. Detta enligt Ukrainas minister för strategiska industrier Oleksandr Kamysjin.  []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter