Brittisk underrättelsetjänst: Putin kan förklara Donbass ryskt på fredag

Idag avslutas de folkomröstningar som hållits i de ockuperade områdena av Ukraina om att uppgå i Ryssland. Det kan innebära att Putin i ett tal på fredag förklarar områdena vara en del av Ryssland, enligt brittisk underrättelsetjänst.

Det brittiska försvarsministeriet skriver idag på Twitter att landets militära underrättelsetjänst anser att det finns en ”realistisk möjlighet” att Putin redan på fredag kommer att formellt förklara de ockuperade områdena vara ryskt territorium, skriver Svenska Morgonbladet.

Enligt Storbritannien ska Putin tala till det ryska parlamentet fredagen den 30 september och kan då komma att använda sitt tal till att kungöra att de tidigare självutropade ”folkrepublikerna” Luhansk och Donetsk, samt de ockuperade områdena Cherson och Zaporizjzja, hädanefter anses vara en del av Ryssland.

”Ryska ledare hoppas nästan säkert att en förklaring av områdenas uppgående i Ryssland ska ses som ett rättfärdigande av den ’särskilda militära operationen’ och konsolidera det patriotiska stödet för konflikten. Denna ambition kommer troligen att undermineras av den ökande inhemska medvetenheten om Rysslands nederlag på slagfältet under den senaste tiden och avsevärd oro över den partiella mobilisering som utropades förra veckan”, uppger man.

Den pro-ryska Telegramkanalen Intel Slava Z hävdar att valdeltagandet i folkomröstningarna är klart mer än de 50 procent som krävs för att de ska räknas som giltiga — enligt vilka regler står inte klart då folkomröstningarna är olagliga enligt ukrainsk lag. Ukrainska källor ifrågasätter detta och hävdar att ockupanterna tvingar folk att rösta och att valresultatet bestämts på förhand.

Mycket få länder förmodas erkänna folkomröstningarna som legitima — om man får tro Ukrainska Pravda inte ens Serbien, som är Rysslands mest pålitliga allierade i Europa.

Ifall de berörda områdena förklaras vara ryskt territorium av Ryssland spelar det dock mindre roll vad andra säger. Det innebär ändå helt andra möjligheter för Kreml att använda alla tillgängliga metoder för att försvara områdena. Även kärnvapen kan bli aktuella, något som Putin tidigare antytt och före detta presidenten Dmitrij Medvedev skrivit rakt ut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter