onsdag, 28 september, 2022

Brittiska Jungfruöarnas premiärminister arresterad för narkotikasmuggling

Greps för narkotikasmuggling på flygplatsen i Miami efter omfattande stingoperation

Brittiska Jungfruöarnas premiärminister, Andrew Alturo Fahie, och chefen för hamnarna i det brittiska Karibien, Oleanvine Maynard, greps under onsdagen för narkotikasmuggling i södra Florida, uppger USA:s federala myndigheter.

Enligt brottsrapporten omhändertogs premiärministern och hamnchefen av agenter från den amerikanska Drug Enforcement Administration, DEA, vid en inresa till USA på Miami-Opa-Locka Executive Airport. De två topptjänstemännen för det brittiska skatteparadiset står nu anklagade för att importera kokain och pengatvätt.

”Alla som är inblandade i att föra in farliga droger till USA kommer att hållas ansvariga, oavsett deras position”, sa DEA-administratören Anne Milgram i ett uttalande.

Gripandet av Fahie och Maynard utgör ett skolboksexempel på en ”stingoperation” eller så kallad brottsprovokation. De två tjänstemännen från Jungfruöarna befann sig på flygplatsen för att träffa mexikanska narkotikasmugglare för att ta emot en försändelse på 700 000 dollar i kontanter som männen från det brittiska skatteparadiset förväntade sig att få för att ha hjälpt till att smuggla kokain från Colombia till Miami och New York. Men väl på plats visade det sig att smugglarna egentligen var DEA-agenter som verkat under falsk identitet, men som nu kunde gripa de båda på bar gärning.

DEA-chefen Milgram avslutar sitt anförande med att säga: ”Idag är ytterligare ett exempel på DEA:s beslut att hålla korrupta regeringsmedlemmar ansvariga för att använda sina maktpositioner för att ge en fristad för narkotikahandlare och penningtvättare i utbyte mot deras egen ekonomiska och politiska vinning.”

Om Brittiska Jungfruöarna

Brittiska Jungfruöarna (engelska British Virgin Islands, förkortat BVI), är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium beläget i östra Karibien. Detta brittiska territorium lyder under drottningen, men har självständiga företagslagar och regler som har utformats specifikt för att locka till skatteflykt. Över 600 000 internationella företag har sitt säte på Brittiska Jungfruöarna, medan befolkningsantalet är omkring 35 000.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september