Brittiska legosoldater i Ukraina döms till döden

Två tillfångatagna brittiska legosoldater i ryskt militärt förvar riskerade 20 års fängelse, men den slutliga domen blev dödsstraff

På torsdagen dömdes 28-åriga Aiden Aslin och 48-åriga Shaun Pinner till döden av en domstol i den pro-ryska utbrytarrepubliken Donetsk. De brittiska medborgarna hade tjänstgjort i Kievregimens internationella milisstyrka, men tillfångatogs i april medan de stred i det nu ryskt erövrade Mariupol. De blev ställda inför rätta i en domstol i Donetsk denna vecka anklagade för ”terrorism” och ”att vara legosoldater”.

På onsdagen sände den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti filmer av män som erkände sig ”skyldiga” till brotten, som vissa kritiker menar var påtvingade. En tillfångatagen marockansk medborgare som stred för Kiev, Saaudun Brahim, dömdes också till döden i samma förfarande.

Aslins familj uppges inte vilja kännas vid domstolens beteckning om sonen som en ”legosoldat”, eftersom han tjänstgjorde i den ukrainska marinkåren. I ett uttalande från familjen står det att han ”inte är, i motsats till Kremls propaganda, en volontär, en legosoldat eller en spion.” Vidare sa de att proryska styrkor bröt mot Genèvekonventionerna när de släppte en video där han ”talade under tvång och tydligt hade fått fysiska skador.”

RIA Novosti sa på Telegram: ”DPR:s högsta domstol fällde den första domen mot legosoldater – brittiska Aiden Aslin och Sean Pinner och marockanen Saadun Brahim dömdes till döden, rapporterar RIA Novostis korrespondent från rättssalen.” Nyhetsbyrån UK Express beskriver att de tre männen ställdes inför rätta för ”legohandel” och aktiviteter ”som syftade till att ta makten och störta den konstitutionella ordningen” i Donetsk.”

Pinner och Aiden talade under det föregående framträdandet på uppmaning av en oidentifierad man i filmen och bad att den brittiske premiärministern Boris Johnson skulle ta hem dem till Storbritannien i utbyte mot den pro-ryska politikern Viktor Medvedchuk, som hålls fängslad av Kiev efter att Ukrainas president Zelenskyj beordrat att oppositionsledaren skulle gripas.

Därför kan detta dödsdomsuttalande vara avsett som en hävstång och att sätta press på den brittiska regeringen att se till att det föreslagna fångbytet går igenom. Oavsett vilket kommer Johnson och den brittiska ministerkabinetten att bli upprörda över dödsstraffet. Ett första uttalande från London inom några timmar efter domen sa att Storbritannien är ”djupt oroade” över att brittiska legosoldater i Ukraina döms till dödsstraff. Storbritannien har för avsikt att protestera, även med tanke på att DPR-domstolen inte är internationellt erkänd.

Ett officiellt uttalande från den brittiska regeringen löd: ”Vi är uppenbarligen djupt oroade över detta. Vi har ständigt sagt att krigsfångar inte ska utnyttjas för politiska syften. Ni bör känna till att krigsfångar enligt Genèvekonventionen har rätt till stridande immunitet och att de inte bör åtalas för deltagande i fientligheter. Så vi kommer att fortsätta att arbeta med de ukrainska myndigheterna för att försöka säkra frigivningen av alla brittiska medborgare som tjänstgjorde i de ukrainska väpnade styrkorna och som hålls fängslade som krigsfångar.”

Enligt Genèvekonventionerna har en stridande person som tillfångatagits rätt till en krigsfånges rättsliga skydd tills denne kan ställas inför en kompetent tribunal. Om tribunalen bevisar att personen är en legosoldat förlorar denne krigsfångeskyddet, men inte andra rättsliga skydd, som skyddet från tortyr och godtycklig avrättning. Domstolen som dömt ut dödsstraffen hävdar därför att de inte brutit mot Genèvekonventionerna eftersom de dömda är legosoldater och då inte åtnjuter samma skydd som de soldater som ingår i de ordinarie Ukrainska stridsförbanden. Definitionen av legosoldater har under 2000-talet blivit mer oklar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter