torsdag, 6 oktober, 2022

Brittiska parlamentet kallar Elon Musk till förhör

Ska svara för hur yttrandefrihet kan bryta mot brittisk lag

Det brittiska parlamentet har kallat Elon Musk till ett offentligt förhör om hur han kommer att genomdriva den brittiska regeringens planerade intrång på sociala medier. Enligt begäran som offentliggjordes tidigt på onsdagsmorgonen beskrivs det som en chans för Musk att diskutera sina planer för plattformen ”på djupet”.

Chefen för Digital, Culture, Media and Sport Committee i House of Commons, den konservativa parlamentsledamoten Julian Knight, utfärdade det brev där han uppmanade den amerikanske medborgaren Elon Musk att infinna sig vid den brittiska kommittén, för att lägga fram sina planer för det nyligen förvärvade företaget.

”I en tid då sociala medieföretag står inför utsikterna till strängare regler runt om i världen, är vi angelägna om att lära oss mer om hur Musk kommer att balansera sitt tydliga engagemang för yttrandefrihet med nya skyldigheter att skydda Twitters användare från onlineskador,” sa Knight i ett uttalande.

Det är ännu inte klart om Musk kommer att få brevet överhuvudtaget, eftersom den digitala versionen av brevet som publicerats av kommittén verkar ha skickats till Musks gamla adress i Palo Alto, Kalifornien. Musk flyttade från Kalifornien till Austin, Texas förra året.

Storbritannien inskränker yttrandefriheten

Medan Elon Musk har lovat att häva den politiska censur som fram tills nyligen bedrevs på Twitter, har den brittiska regeringen arbetat för att lägga till nya restriktioner på internet, inklusive på sociala medier. Det förestående lagförslaget om onlinesäkerhet kommer att placera sociala medieföretag under The Office of Communications, sändningsregulatorn i Storbritannien som i folkmun kallas ”OffCom”.

Den nya myndigheten skulle ges möjlighet att bötfälla företag med upp till tio procent av deras globala intäkter om de bryter mot den vagt formulerade termen ”skadligt innehåll”. För närvarande definieras detta i propositionen som att orsaka ”en betydande negativ fysisk eller psykisk påverkan” på den vuxne eller barnet, vilket i sig lämnar ett stort utrymme för tolkning och subjektivitet.

Musk, å sin sida, har sagt att hans vision om yttrandefrihet kommer att förbjuda ”censur som går långt utöver lagen”. Det är därför oklart om han har för avsikt att fastställa olika regler baserat på ländernas olika lagar. Med andra ord att Musk skulle ge möjlighet till fler friheter i länder som har mer robust yttrandefrihetsskydd än Storbritannien och andra länder där politisk censur förekommer.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:06

Nyhetssändning 5 oktober