Brittiska regeringen utlyser riskfyllt nyval

Under i stort hela Rishi Sunaks tid som Storbritanniens premiärminister har regeringen drabbats av alla möjliga problem, som sänkt allmänhetens förtroende. Nu utlyser premiärministern ett nyval, men bedömare anser att valet av tid är oerhört riskfyllt för regeringen.
Suella Braverman. Foto: Wikipedia/ UK Government
Suella Braverman. Foto: Wikipedia/ UK Government

Frihetsnytt har i flera artiklar rapporterat om de kriser som den sittande brittiska regeringen fått hantera. Efter två år lyckades man få igenom beslutet att skicka migranter till Rwanda, samtidigt som båtar med nya migranter fortsätter komma.

Konflikter och premiärminister Rishi Sunaks ledarstil har lett till öppna konflikter, avhopp och planerade kupper. Det hårdaste slaget kom när han valde att avskeda den tidigare inrikesminister Suella Braverman, efter att hon krävt att Londonpolisen skulle bryta mot den brittiska yttrandefriheten och stänga ned en stor Palestinademonstration.

Samtidigt har Storbritanniens hårda hantering av pandemin haft konsekvenser för både ekonomin och individer.

Ett drastiskt nyval

Under onsdagen gjorde Sunak något som överraskade många: han utlyste nyval redan den 4 juli. Det innebär att det endast är 1,5 månad som samhället har på sig att förbereda inför valet.

Det är inte bara att det ligger nära i tiden som förvånar många, rapporterar The Telegraph. Sunaks regeringsparti Konservativa Partiet (även kallat Tories) ligger uppemot 20 procent efter Arbetarpartiet (Labour) i opinionsmätningarna. Det är inte många som tror att han kommer hinna överbrygga glappet under den korta tiden.

Vågspel för premiärministern

Sunaks val av tidpunkt för nyvalet rör sig dock om ett risktagande som skulle kunna ge resultat, enligt Sky News’ politiske kommentator Sam Coates. Enligt Coates vill Sunak dra fördel av de positiva siffror för ekonomin som rapporterats i dagarna. Dessutom ville han få ett överraskningsmoment genom att utlysa så tidigt, i hopp om att Labour inte ska hinna mobiliseras tillräckligt.

”Självmord framför politisk utplåning”

En som inte imponeras av Sunaks beslut, men ser en positiv möjlighet med detta är den frispråkige politikern och etablissemangskritikern Nigel Farage. I ett inlägg på X skriver han att ”Rishi Sunak har valt självmord framför politisk utplåning” genom valet av datum.

Genom att välja ett tidigt datum kan Konservativa partiet överleva, även om de förlorar valet. Om tiden istället går kommer det att bli tydligt att regeringen är oförmögen att leverera de löften man sålt in hos folket. Bland annat säger Farage att inga plan kommer att avgå till Rwanda, vilket innebär att Sunaks främsta åtgärd mot illegal invandring skulle bli ett fiasko.

Detta kan dock ha den positiva effekten eftersom ”det skulle befria oss från bedragare som kallar sig konservativa, men regerar som statliberaler”. På det sättet verkar Farage hoppas att Konservativa Partiet ska leva upp till sitt namn.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter