Brutala covidåtgärder tilltar i Kina – västmedia förstående

Shanghai är inne på den fjärde veckan av de hårdaste nedstängningarna sedan början av ”pandemin”. Ingen ände är i sikte och medborgarna är oroliga över att även resten av landet ska stängas ner. Medan medborgarna protesterar mot regeringen uppvisar västmedia en hög grad av förståelse för kommunistpartiets agerande.

”Medan invånarna i en skyskrapa i västra Shanghai sjöng från sina fönster under den tredje veckan av Kinas hårdaste Covid-nedstängning sedan början av pandemin, försökte en liten drönare med högtalare dämpa deras lugna protest med ett dystopiskt budskap: ’Kära invånare … Vänligen samarbeta till fullo med de kommunala myndigheternas regler för epidemiprevention. Lägg band på era själars längtan efter frihet och avstå från att öppna era fönster för att sjunga. Detta beteende medför smittorisk.’”

Så inledde Newsweek en artikel om de drakoniska covid-åtgärderna i Shanghai. Sedan dess har ytterligare en vecka gått och ingen ände på restriktionerna syns ännu. Tvärtom är medborgarna allt mer oroliga över att liknande åtgärder ska införas i andra städer.

I västmedia uppvisas stor förståelse för kommunistpartiets åtgärder. Newsweek förklarar i stort sett att Kina måste göra så här, därför att USA haft ”en miljon döda” i Covid medan Kina bara registrerat 4 600 döda.

The Guardian rapporterar bland annat om protester i Beijing, men även där anlägger man en mild ton och förklarar att kommunistpartiets restriktioner ”var framgångsrika under en stor del av pandemin, men har mött utmaningar på grund av den höga smittsamheten hos nyare varianter”.

I sociala medier sprids filmer som visar situationen i Kina. (Samtliga filmer och beskrivningar från Telegramkanalen The Biggest Awakening. Den första hade ingen beskrivning men förklarar sig själv.)

Livet i ett karantänsläger

”Börja dagen med PCR-tester i näsa och svalg. Ät den mat och de mediciner som myndigheterna delar ut. Vila. Ta ett nytt test före natten.”

Barn i Covid-läger

”Ett barn skickades till detta Covid-läger och sattes i isolering i 21 dagar.”

Rusar till testerna

”Huizhou City — efter arbetet springer arbetarna till sina dagliga PCR-tester, för att visa att de är Covid-negativa så att de behåller sin QR-kod grön och kan behålla jobbet.”

Slänger medborgares egendom

”Covid-stormtrupper kastar ut misstänkt smittade medborgares egendomar medan de är inlåsta i karantän, utan deras medgivande.”

Karantänsläger

Karantän i tio år?

”Vissa i Kina får höra att de måste vara i karantän i ett årtionde.”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter