Budget i motvind

I morgon, tisdag den 7 november, presenteras statsbudgeten. Av tradition är detta ett tillfälle då en regering får tillfälle att sätta sig själv och sin politik i fokus.

Presentationen av budgetsifforna är en del föreställningen. Mycket hänger också på den medie- och publicitetskamp mellan konkurrerande partier som budgeten ger utrymme för.

Flera vallöften kan behöva stryka på foten

Budgetar kan behöva lusläsas och Frihetsnytt får anledning att återkomma när fler fakta finns på bordet. Men årets budget, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som direkt ansvariga i rollen av regeringspartier, präglas av återhållsamhet och kontroll av budgetsaldot. Utfästelser om olika budgetposter med förmånligt innehåll, riktade till olika väljargrupper under valrörelsen, har i flera fall tagits tillbaka.

Sverigedemokraternas vallöfte i mars i år om 10 kronor billigare diesel kan bara sägas nätt och jämnt ha påbörjats.

Med hjälp av skattesänkningar och minskad reduktionsplikt (plikt att blanda icke-fossila komponenter i bränslet) får regeringen priset vid pumpen att minska med någon krona per liter, enligt vad som tidigare presenterats i en speciell promemoria. Minskningstakten i kommande budgetar måste bli mycket högre om detta vallöfte ska kunna uppfyllas, såvida inte bränslepriserna sjunker av sig själva.

Kostnader skjuts på framtiden

Kostnaderna för rättsväsendet räknas upp med 1,4 miljarder. Med tanke bland annat på det kraftigt ökande antal fängelseplatser som Tidöavtalet lär kräva, och att en svensk fängelseplats kostar 3300 kronor per dag, förefaller också detta vara kostnader som skjuts upp till någon annan gång.

Många tror att regeringen tagit intryck av det öde som drabbade Liz Truss, den person som suttit kortast tid av alla på posten som brittisk premiärminister efter att ha lämnat in en kraftigt underfinansierad budget och därmed tappat marknadernas förtroende. Dock kan man konstatera att allt väsentligt om inflationsprognoser, och den därmed åtföljande ansträngningen på offentliga budgetar var känt redan i början av året, när många löften ställdes ut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter