Bitcoin: ”Njut av livet istället för att glo på priset”

El Salvadors president Nayib Bukele besvarar internationell kampanj mot landets valuta bitcoin.

På initiativ av El Salvadors ytterst kunglige president Nayib Bukele blev det lilla centralamerikanska landet först i världen med att acceptera bitcoin som lagligt betalningsmedel för exakt ett år sedan. Internationell media var genomgående negativ till detta historiska beslut. I maj 2001 rapporterades om stora anti-bitcoinprotester som ”fyllde gatorna” i El Salvador, utan att artiklarna presenterade bilder som motsvarade rubikerna. Och denna sommar, när värdet på bitcoin fluktuerat nedåt, har krigsrubrikerna avlöst varandra. Under söndagen sjönk värdet på bitcoin till mindre än hälften av vad landets regering betalade förra året när de köpte ett innehav i kryptovalutan för motsvarande 1 miljard kronor. Presidenten manade till lugn och tålamod:

– Jag ser att vissa människor är bekymrade eller oroliga över marknadspriset för Bitcoin. Mitt råd: sluta titta på prisgrafen och njut av livet, skrev Bukele på Twitter.

El Salvadors finansminister Alejandro Zelaya sa att hans regering ”inte har haft några förluster” på grund av bitcoin-kollapsen. Han insisterade på att den ekonomiska risken från El Salvadors omfamning av kryptovalutan är ”extremt minimal.” Precis som Bukele, förväntade Zelaya ett bitcoin-rally i framtiden.

Internationella valutafonden, IMF, delar inte regeringsföreträdarnas optimism, eftersom de i början av 2022 varnade för att användningen av bitcoin som lagligt betalningsmedel exponerade den salvadoranska statskassan för ”stora risker” som kan hota ”finansiell stabilitet, finansiell integritet och konsumentskydd”.

El Salvadors regering besvarade utförligt IMF:s kritik och avvisade den som en attack mot El Salvadors suveränitet. ”Ingen internationell organisation kommer att få oss att göra någonting, någonting alls,” sa Zelaya i januari.

Presidenten själv svarade sarkastiskt ”OK boomers” när en grupp amerikanska senatorer införde lagstiftning i februari för att ”lindra potentiella risker för det amerikanska finansiella systemet” genom att skydda det mot El Salvadors bitcoin.

När värdet på bitcoin började krascha i maj meddelade Bukele stolt att hans regering hade ”köpt dipp” genom att köpa ytterligare 500 bitcoin för motsvarande 153 miljoner kronor. Bitcoin var värd 307 440 kronor vid den tiden. På måndagen handlades den till 199 650 kronor.

Eftersom bitcoin bara står för cirka fyra procent av El Salvadors reserver är det osannolikt att en kryptokrasch skulle få regeringen att tappa avsevärt förtroende, och eftersom Bukele fortfarande är mycket populär bland sina väljare, kommer hans begäran om tålamod från allmänheten sannolikt att beviljas.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter