Busch totalsvänger om ordningslagen

Kristdemokraterna är ett av de partier som vill ändra ordningslagen och har gett klartecken för en utredning att ändra den. Nu säger partiledaren Ebba Busch att partiet inte kommer att ge sitt stöd åt ändringar som innebär ett förbud av koranbränningar.

I sitt sommartal, som sändes via Facebook, delar Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, med sig av sin syn på det rådande säkerhetsläget. Framförallt är det förhållningssättet till yttrandefrihet och koranbränningar. Under fredagen tillsatte regeringen, bestående av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna en utredning om att ändra ordningslagen, som många utgått från kommer att innebära ett förbud mot koranbränningar.

En ändring av ordningslagen skulle kräva en majoritet i riksdagen, men under fredagen beslutade Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson att partiet inte kommer att stödja en sådan ändring. Det innebär att SD ställde sig på samma sida som oppositionen i frågan, vilket innebär att en majoritet i riksdagen motsätter sig en ändring.

Påverkas av opinionen

I sitt tal tar dock Busch plötsligt ställning för yttrandefriheten och betonar att koranbränningar inte kommer att förbjudas. Hon försäkrar tittarna att Kristdemokraterna inte kommer att stödja något sådant.

– Vi som parti kommer inte att stödja något som skulle närma sig ett de facto-förbud mot koranbränningar – eller andra kränkande yttranden. Det är också den linje vi kommer att bevaka i den parlamentariska referensgruppen.

Hon tar även upp de hot som riktas mot Sverige och svenska intressen och varnar för faran med att anpassa sig efter dessa.

Att inskränka yttrandefriheten på ett sådant sätt, som av flera föreslagits i debatten, det är fel i sak. Men att göra det som en följd av yttre hot vore tio gånger värre.

Om man skulle gå de som uttalar hoten till mötes, då skulle det bara komma ännu fler krav, vilket Frihetsnytt har lyft tidigare.

Om någon tror att ett förbud mot koranbränningar skulle bli ett enskilt undantag, att det skulle stanna där, då förstår man nog inte fullt ut vad en våldsbejakande ideologi är för någonting. Lika lite som nazismen eller kommunismen sökte efter samlevnad, vill den våldsbejakande politiska islamismen det.

Etablissemangets hyckleri i att värna folks känslor tar hon också upp, och hur tyst det har varit när kristendomen har hånats i det offentliga rummet. Då lyste samma opinionsbildare, som nu kräver förbud mot koranbränningar, med sin frånvaro.

”Förväntar oss att hon lever upp till detta”

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson, välkomnar att Busch säger sig stå upp för yttrandefriheten, men ifrågasätter uppriktigheten i hennes uttalande:

Det här utspelet kommer kort efter att Jimmie Åkesson meddelat att SD inte kommer att stödja en ändring av ordningslagen. Det innebär att regeringen sitter i en tydlig minoritet för ett förslag som skulle inskränka yttrandefriheten och demonstrationsrätten, vilket Busch är väl medveten om. Det här är ett vindflöjelsagerande där hon vill rädda ansiktet. Det är dock välkommet att hon säger detta och nu förväntar vi oss att hon verkligen lever upp till det hon säger.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter