Carl Bildt: Starka skäl för förbud av koranbränning

Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt ger inte mycket för yttrandefriheten när det gäller att bränna koraner. ”Någonstans går en gräns för vad man får bränna” säger han i en intervju i SvD. Som den vän han är av krigsalliansen Nato är han dock inte alltför orolig för medlemskapet för Sveriges del. Turkiet måste bara klara av sitt val först, menar han.

Carl Bildt är inte glad åt förvaltningsrättens dom i tisdags, där domstolen fastslog att polisen agerat fel som nekat tillstånd av koranbränningar. Polisen har sedan dess hunnit överklaga beslutet och ska inkomma med motivering i frågan senast den 25 april, så saken är inte definitivt avgjord än.

Bildt menar att det fanns starka skäl för polisen att neka tillstånd då koranbränningarna lett till betydande säkerhetsproblem. Dock svarar han på frågan om han tycker att bränningar ska förbjudas generellt, att han inte har någon synpunkt på det. ”Det får andra avgöra”, säger han.

Tycker det kan vara hets mot folkgrupp

Utöver säkerhetsaspekten tycker Bildt att det också handlar om vad som utgör hatbrott eller inte, och vilken roll koranen har i islam. Han menar att skriften är betydligt mer än en symbol för religionen. Han tycker inte alls att det vore orimligt att tolka lagen som att koranbränning hamnar under rubriken hets mot folkgrupp.

Han ifrågasätter att brännande av en bok ska vara ett yttrande och säger att han mer uppfattar det som att man kan säga saker. Det är ju inte yttrandefrihet att bränna ner en moské, säger han. Är det det att bränna en bok?

– Någonstans går en gräns för vad man får bränna, som del av yttrandefriheten, tycker Bildt.

Framförallt verkar flertalet av de svenska politikerna tycka att just en koran är extra skyddsvärd.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter