Makarna Carl och Karin Larsson levandegjorde idyllen av ett svenskt hem mot slutet av 1800-talet, genom deras konstnärskap, som spreds hos ett förtjust svenskt folk. Idag tas ett nytt steg för att ge liv åt familjen Larssons hem.

Gården Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna, är på många sätt rakt igenom ett stycke svensk kulturhistoria. Det var nämligen där som konstnären Carl Larsson (1853-1919) bodde tillsammans med sin hustru Karin (1859-1928), också hon konstnär. Flera av hans mest berömda akvareller skildrar det idylliska familjelivet i det sena 1800-talet. Många har förälskat sig i den harmoni, personlighet, tradition och trygghet som speglas i verken.
Tack vare alla målningar är Lilla Hyttnäs inte bara en plats som är känd för de personer som bodde där, utan för att det blivit rikt skildrat.
Nu har bloggaren och influeraren Elsa Billgren gett ut boken Ett hem – Carl och Karin Larssons värld, där hon publicerar bilder från Lilla Hyttnäs, där scenerna arrangerats som om familjen Larsson fortfarande bodde där, rapporterar SVT.
”Dåtidens influencers”

Att Carl Larssons målningar nådde sådan berömmelse var inte enbart tack vare hans enorma skicklighet som konstnär, utan även tack vare Karin Larssons känsla för inredning och dekoration. Hon skapade det färgglada, personliga och ljusa hemmet som man känner igen från målningarna.
Det var också trendbrott, eftersom det visade upp en stark familjegemenskap där alla umgicks och trivdes med varandra. På den tiden var det ofta viktigt att visa upp en fläckfri yta och det fanns finrum som barnen skulle hållas borta ifrån.
1899 gav Carl ut boken Ett hem, där hans akvareller fanns samlade. I en inledande text beskriver han familjelivet och därefter visas målningarna, som skulle göra Karins inredningsstil världsberömd. Syftet med boken var att agera ett föredöme för hur man skulle inreda sitt hem, vilket Billgren jämför med dagens inredningsbloggare och influerare på sociala medier.
– Carl och Karin Larsson var ju verkligen sin tids influencers. De öppnade upp sitt hem, bjöd in. Första utgåvan av Ett hem är ju bilder på hemmet och så har han också bjudit in främlingar att titta förbi, berättar Billgren för SVT.

Det gamla och det trygga
När Ett hem släpptes 1899 togs den emot med förtjusning, både i Sverige och utomlands, framförallt i Tyskland. Det var vid denna tid som industrialiseringen och massinflyttningen till städerna pågick i större delen av Europa. Många saknade den trygga, traditionsbundna, enkla och naturnära tillvaron som inte fanns i storstäderna och gav en möjlighet för läsaren att drömma sig bort till den idyll som levandegjordes i målningarna.
Än finns samma känsla, när kommersialism och en aggressiv globalisering vill reducera människan till en varelse som måste producera och konsumera. Med hjälp av bilder som Carl Larssons, kan den moderna människan kontra försöken att göra henne rot- och identitetslös och påminna om att det finns en tillvaro som inte bygger på att man bara kan bli lycklig genom konsumtion, utan att lyckan finns i enkelheten och gemenskapen.
– Det är någonting otroligt tryggt med det gedigna, det gamla, det ursvenska, det familjära och i konstnärslivet. Det är någonting som vi verkligen kan hitta tröst i tror jag, säger Billgren.
