CBDC: Nigeria går först med att tvinga på medborgarna nya kontrollvalutan

CBDC, Central Bank Digital Currency, är en av elitens önskedrömmar för att kontrollera människorna. Efter över ett års marknadsföring använder endast 0,5% den nya valutan. Nu går Nigeria ut med tvång, genom att begränsa uttagen av kontanter.

Nigeria har drastiskt minskat mängden kontanter som individer och företag kan ta ut när de försöker driva sin ”kontantlösa Nigeria”-policy och öka användningen av eNaira – Nigerias digitala centralbanksvaluta (CBDC). Detta rapporterar Cointelegraph och Telegramgruppen The Biggest Awakening.

Den 6 december utfärdade Nigerias centralbank ett direktiv till finansiella bolag – 20 000 nigerianska nairas, motsvarande per dag får man ta ut, och högst 2 250 kronor per vecka. Om man lyckas ta ut mer tar staten ut en straffavgift på 5%.

Kunder ska uppmuntras att använda alternativa kanaler än kontanter för att utföra sina transaktioner” hälsar centralbankens regleringschef Haruna Mustafa.

En halv procent av folket är vill ha CBDC

Adoptionsfrekvensen för eNaira har varit låg sedan lanseringen den 25 oktober 2021. Som rapporterades av Cointelegraph den 26 oktober har Central Bank of Nigeria kämpat för att övertyga sina medborgare att använda CBDC, men mindre än 0,5 % av befolkningen rapporterade att ha använt eNaira ett år efter lanseringen.

CBDC är en globalistisk idé som länge marknadsförts av WEF, World Economic Forum, en organisation som under senare år har seglat upp som en självutnämnd världsregering med stort inflytande över mutsugna politiker i hela västvärlden. Det fina med CBDC ur WEF:s synvinkel är att ett sådant system kan kopplas ihop med ett system för så kallade medborgarpoäng, ”social credit score”. Detta är medborgerliga lydnadsbetyg som är under införande i Kina. Genom bland andra WEF:s försorg har en typ av medborgarpoäng redan införts för större företag under beteckningen ESG (Environmental Social & Governance) – Frihetsnytt rapporterade här och här.

Kopplingen mellan CBDC och medborgarpoäng kan göras mycket direkt eftersom en sådan valuta, trots att den används på ett likande sätt som kontanter, är under politikernas kontroll. Dessa kan alltså smidigt belöna och bötfälla medborgarna i realtid beroende på deras lydighet.

Richi Sunak ingår i den halva procenten – ändå premiärminister

För den som inte är övertygad om CBCD-projektets förträfflighet med har Storbritanniens nye premiärminister Richi Sunak mycket att säga. Frihetsnytt avstår från varje klassificering av mannens pålitlighet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter