Censuren av klassisk litteratur fortsätter

En livlig debatt har förts på senaste tiden om censureringen av barnböcker. Till exempel har författaren Roald Dahls texter ändrats till mer politiskt korrekta och könsneutrala av förlaget Puffin Books. De backade efter kritiken men problemet kvarstår. Barnlitteratur är dock inte det enda som ska censureras och korrigeras för att vi ska få till oss den ”rätta värdegrunden”. Andra älskade klassiker står på tur.

Efter en het debatt kring den älskade brittiske barnboksförfattaren Roald Dahls böcker gick förlaget Puffin Books med på att ge ut både en revisionerad version samt en originalversion av hans böcker, som Frihetsnytt rapporterat.

Francesca Dow, vd för Puffins ägare Penguin Random House Children’s Books, sa att förlaget lyssnat på debatten och insett vikten av att Dahls klassiska texter fortsätter att tryckas och att de därför ska ge ut två versioner – en censurerad och en original. Ett glädjande exempel på hur mycket en folkstorm kan påverka tokiga beslut.

E-boken blir fortfarande censurerad

Men nu har det konstaterats att e-boksversionerna av Roald Dahls böcker däremot uppdateras med automatik till att bli censurerade, skriver Reclaim the Net. Dessa versioner innehåller ett flertal ändringar som rör ras, kön, vikt, våld och psykisk hälsa. Mrs Twit är till exempel inte längre fruktansvärt ful och Augustus Gloop kallas inte längre tjock, rapporterade The Times UK.

Roald Dahls biograf, Matthew Dennison, kritiserar förlaget och säger att de ”tvingar läsarna att acceptera en ny ortodoxi där Dahl själv inte har spelat någon roll”.

– Gång på gång, i hans författarskap för såväl vuxna som barn, försvarade Dahl de mobbade mot mobbarna, säger Dennison. För mig finns det en ironi i den nuvarande automatiska uppdateringen av Dahls e-böcker.

– Denna särskilda revisionism passar märkligt ihop med Dahls oemotståndligt anarkistiska inställning, hans distinkta kombination av bus och förundran, och ignorerar naturligtvis det faktum att ord, som är centrala i en författares vapenarsenal, är en fråga om val för att manipulera innebörd och framkalla effekt, sade Dennison till The Times.

Även James Bond ska städas upp

Sean Connery som James Bond i filmen ”Diamonds are forever”. Foto: Wikipedia/ Rob Mieremet

Allas vår hjälteagent James Bond, skapad av författaren Ian Fleming, fyller 70 år i år. Det tycker förlaget är ett utmärkt tillfälle att delvis skriva om böckerna. I de nya censurerade versionerna ska ”kontroversiellt” språk städas bort och ändras till att passa det rådande woke-narrativet (extremt politiskt korrekta). Detta har så kallade ”experter på stötande innehåll” kommit fram till.

De nya utgåvorna av James Bond-böckerna kommer att förses med en varningstext som gör gällande att böckerna skrevs under en tid då attityder som i dag kan uppfattas som stötande var vanligt förekommande, skriver SvD.

Etniciteten på en bartender i ”Åskbollen” och en butler i boken ”Quantum of solace” kommer censureras bort, som ett exempel och även sexscener kommer att tonas ned.

Hjärntvätten sker mer och mer öppet

Att enskilda individer själva ska kunna välja vad de vill läsa eller se för filmer, och själva göra en bedömning vad som är vettigt och inte med dem, kommer inte längre på fråga. Makten låtsas inte ens längre att vi har någon som helst frihet till eget val av informationsinhämtning. Än så länge låtsas de dock att det skulle vara av goda skäl och av hänsyn.

Men vi ser i exemplet med Roald Dahls böcker att motstånd och protester kan ge resultat.

Kritiken mot att böckerna om James Bond ska skrivas om har inte varit positiv. Flera ondgör sig över att bokförlaget skriver om historien och att om en läsare inte vill bli kränkt över det som står i böckerna så kan de välja att inte läsa dem.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter