Kärnkraftsmotstånd ligger i Centerpartiets DNA sedan lång tid. Nu ger dock kärnkraftsmotståndet inte längre några väljare och centern öppnar upp för fler än tio kärnkraftsreaktorer i Sverige – under förutsättning av en bred energipolitisk uppgörelse med centern som medverkande.
Den senaste tiden har det rört på sig inom Centerpartiet i principfrågor som gäller kärnkraften. I Tidningen Näringsliv återges flera pragmatiska manövrar i kärnkraftsfrågan från partiet under olika regeringar, även om retoriken hittills inte har gett några konkreta förändringar.
Nu öppnar också dess nye ordförande, Muharrem Demirok, för att släppa fram fler än de tio reaktorer, på högst tre platser i landet, som tidigare energiuppgörelser har lett fram till. Motkravet är en bred energiuppgörelse som inkluderar Centerpartiet, något som verkar avlägset utifrån dagens situation.

De direkta nedläggningar av fungerande kärnkraftverk som Miljöpartiet tvingade fram för ett par år sedan ses nu av allt fler som ett katastrofalt beslut. Regeringen behöver dock inte Centerpartiets stöd i energipolitiken och har redan tidigare varslat om att mer kärnkraft är på väg i Sverige.
Jan Blomgren, professor i kärnfysik, kommenterar Demiroks uttalande för Frihetsnytt:
– Det är klart att det är positivt om centern börjar ompröva sin tidigare negativa hållning till kärnkraft, det är ju bra i sig. Sen vad det verkligen betyder får tiden utvisa. Han [Demirok] är ny som partiledare och det är oklart om han har partiet bakom sig, eller om han bara skickar upp en testballong. Det är bättre med ett steg i rätt riktning än ett i fel riktning.
Centern och kärnkraften
Centern och kärnkraften har en mycket lång och olycklig historia. Partiet låste sig helt i kärnkraftsmotstånd från och med centerstämman 1973 efter påtryckningar från Hannes Alfvén, nobelpristagare efter stora framsteg i sitt ämne magnetohydrodynamik men som egentligen inte är expert på varken kärnfysik eller kärnkraft.
Låsningen blev sedan fullständig under många år därför att centern kunde dra miljöröster på den, och därför att socialdemokraterna kunde spräcka borgerligheten med frågan. Inte heller folkomröstningen 1980 gav några lösningar, eftersom alltför många politiker och partier tjänade på den fortsatta konflikten om kärnkraften. En del av den märkliga historien har återgetts av industrimannen Erland Tenerz. Också Anders Johnson på Timbro har gett sin syn på detta.
Jag tycker att Demirok skall ta (C) stora kassa och fly till hemlandet .
Därefter väljer (C) Fredrik Federlay till ordf. som då återupptar sin sexförbindelse med övererotiske allsexaren J. –(som gärna har sex med kvinnor , barn och män )
Då var det väl 17 om vi inte får ner (C) under 4 % för gott !!!