Centerpartiet vill skicka stridsflyg trots rysk varning

Centerpartiet meddelar att man vill utreda om Sverige kan skicka stridsflyg till kriget i Ukraina trots tidigare varning från rysk minister. Får mothugg från försvarsutskottet: ”Det svenska flygvapnet behövs för försvaret av Sverige”.

Ukraina har ännu inte mottagit några stridsflyg från länderna i väst men i dagarna meddelade Polen och Slovakien att de kommer att skicka stridsflyg till Ukraina. I USA ökar trycket från Demokraterna att de ska göra samma sak.

Mikael Larsson. Foto: Wikipedia/ Centerpartiet (official)
Mikael Larsson. Foto: Wikipedia/ Centerpartiet (official)

Centerpartiets (C) försvarspolitiska talesperson Mikael Larsson vill att Sverige ska undersöka möjligheterna att skicka stridsflyg till Ukraina. Detta framför han i Sveriges Radio (SR).

– Vi vill att försvarsmakten får ett bredare uppdrag att titta på möjligheterna, säger Larsson till (SR).

Tilltaget från Mikael Larsson får mothugg från moderaten Jörgen Berglund som sitter i riksdagens försvarsutskott. Berglund utesluter inte fullt ut att Sverige kan skicka stridsflyg men framhäver att det är mer prioriterat att Sverige ska ha ett starkt försvar.

– Det svenska flygvapnet behövs för försvaret av Sverige, säger Berglund till SR.

Rysk minister varnar Sverige för att skicka stridsflyg

Sergej Ryabkov. Foto: Wikipedia/ IAEA Imagebank
Sergej Ryabkov. Foto: Wikipedia/ IAEA Imagebank

Rysslands vice utrikesminister, Sergej Ryabkov, deltog på en pressträff i Genéve den 2 mars. Under mötet ställdes frågan hur Ryssland skulle agera om stridsplan, exempelvis svenska Jas 39 Gripen, från väst skulle sändas till Ukraina.

– Att skicka alltmer dödliga vapen, framförallt stridsplan, är en direkt väg mot ökad konfrontation mellan Ryssland och Nato, säger Ryabkov enligt SvD.

– Vi varnar verkligen för detta, fortsätter Ryabkov. De som förespråkar att sända stridsplan till Ukraina bör tänka sig för noggrant.

Den ryska ministerns skarpa varning verkar inte vara något som varken Mikael Larsson eller Jörgen Berglund bryr sig om. I deras debatt i SR nämns det inte överhuvudtaget vilket är anmärkningsvärt med tanke på att hotbilden mot Sverige och svenskarna ökar radikalt om regeringen beslutar att skicka stridsflyg till Ukraina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter